2024. Július 21. vasárnap
A HPV fertőzés tünetei -  Mikor forduljon orvoshoz? -  A HPV fertőzés lehetséges szövődményei -  A HPV fertőzés diagnosztizálása -  A HPV fertőzés kezelése -  A HPV fertőzés megelőzése -  HPV elleni védőoltás
A HPV fertőzés nem csak a nőkre nézve veszélyes. A HPV okozta daganatok körülbelül harmada férfiakat érint! A HPV fertőzésen történő átesés nem akadályozza meg a későbbi újrafertőződés lehetőségét.

A humán papillomavírusok (HPV) egy víruscsalád, amelynek több mint 140 törzse ismert. Bőr-bőr, illetve bőr-nyálkahártya kontaktus útján, fertőzött személlyel történő közvetlen – elsősorban szexuális – érintkezéssel terjed.

Általánosan elmondható, hogy a HPV fertőzés a bőrön és a nyálkahártyákon okoz sejtburjánzást, típusonként eltérő elváltozásokkal. Legalább 40 HPV törzs az intim területeken, a nemiszervek hámjában okoz panaszokat, de egyes típusok részt vesznek a szájüreg és gége rosszindulatú daganatai, illetve a prosztataelváltozások kialakulásában is. A kevésbé veszélyes típusok a test többi részén, például végtagokon is okozhatnak szemölcsöket.

HPV humán papillómavírus

A HPV fertőzés tünetei

A HPV fertőződés felismerésének nehézsége, hogy számos esetben tünetmentesen van jelen a szervezetben, a fertőzött személy akár 1-2 évig is tünetmentes hordozó lehet. Az esetek jelentős részében a HPV fertőzés panasz nélkül lezajlik, ritkábban viszont a fertőzés hosszabb ideig fennáll, és idővel súlyos szövődményekhez vezethet.

A fertőzés egyik tünetes formája a nemiszervi (genitális) szemölcs, de egyes típusok okozhatnak szemölcsöt bármely végtagon vagy testfelületen is közönséges szemölcs formájában. A szemölcs úgynevezett kondilóma formában is megjelenhet, ami egy karfiolra emlékeztető növedék. Átlagosan 3 hónap lappangási idővel.

A tünetes fertőzés a nemi szervi régióban többféléképpen is megjelenhet. Gyulladásos jellegtelen formában felmaródásként, hüvely fertőzöttség esetén pedig híg, enyhén gennyes folyás ürülése is jelezheti HPV fertőzés jelenlétét. Egyes esetekben a méhnyaki fertőzés okozhat közösülés utáni vérzést, fájdalmat közösülés alatt, medencetáji fájdalmat, szokatlan hüvelyi vérzést és váladékozást.

Mikor forduljon orvoshoz?

Nem gyógyuló bőrelváltozás esetén mindig keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést, különösen akkor, ha a bőrelváltozások a nemi szerveken és azok környékén jelentkeznek. Egyéb panaszokkal jelentkezzen a megfelelő szakrendelésen az alábbiak szerint.

Nőként, ha visszatérő alhasi panaszai vannak, vagy a nemi szervek környékén fájdalmat, viszketést egyéb tünetet észlel, illetve ha a menstruációs zavarokat, például a ciklushoz nem illeszkedő, rendszertelen vérzést, kórosan bőséges vérzést tapasztal, vagy ha a menstruáció szokatlanul fájdalmassá válik keresse fel nőgyógyászát.

Emellett ajánlott a rendszeres nőgyógyászati kontrollvizsgálaton való részvétel. A 25-65 év közötti nők körében a méhnyakszűrés elvégzése 3 évente ajánlott.

Férfiként ha prosztata problémákra utaló jeleket tapasztal, például vizelési panaszai vannak, keresse fel a területileg illetékes urológiai szakrendelést.

A területi bőrgyógyászati, nőgyógyászati és az urológiai szakrendelések beutaló nélkül igénybe vehetők.

Fentieken túl, a szájüregi és gégedaganatok korai felismerése érdekében ajánlott rendszeres fogorvosi vizsgálaton (évente 1-2 alkalom) is részt venni.

A HPV fertőzés lehetséges szövődményei

Körülbelül 15 HPV törzs úgynevezett magas rizikójú csoportba tartozik, igazoltan rosszindulatú elváltozásokat okoz. Az elhúzódó vagy ismétlődő fertőzés hatására nők esetében méhnyakrák és egyéb, férfiakat is érintő daganatok, például gégerák, végbél-, vagy péniszrák kialakulásához vezetnek.

Ritkábban előfordulnak a HPV fertőzéssel összefüggésbe hozható szeméremajak-, hüvely-, szájüregi- és nyelvdaganatok is.

Fontos! A dohányzás növeli a HPV daganatkeltő hatását!

A méhnyakrák diagnózisa mellett az esetek közel 99-100%-ában kimutatható valamely HPV törzs jelenléte a nyálkahártya sejtekben. A HPV-16 az esetek felénél, a HPV-16 és -18 együtt mintegy az esetek 70%-ában felelősek a rosszindulatú elváltozás kialakulásáért. A betegek egyharmada általában egyszerre több HPV típussal fertőzött.

Bár a köztudatban jellemzően a nők veszélyeztetettsége ismert, a HPV okozta daganatok kb. 30%-a férfiaknál alakul ki. 

A súlyos szövődmények elkerülhetők a HPV elleni védőoltásokkal, melyek a 7. osztályos 12. életévüket betöltött tanulók számára az iskola-egészségügyi ellátás keretein belül ingyenesen elérhetők. A védőoltás igénybevételéről a szülőknek kell nyilatkoznia a tanév első hónapjában, szeptemberben.

A HPV fertőzés diagnosztizálása

A HPV okozta elváltozásokat bőrgyógyász, nőgyógyász, urológus, szájsebész vagy fogorvos diagnosztizálja legtöbb esetben a fertőzés klinikai képe, a tünetek és laborvizsgálatok (vírus jelenlétét kimutató PCR) alapján.

A nőgyógyászati méhnyakszűrés kiegészítéseként önköltséges formában kérhető a HPV törzsek azonosítására szolgáló laborvizsgálat.

A HPV fertőzés kezelése

A HPV fertőzésnek nincs gyógymódja, a vírus által okozott problémákra többféle megoldás létezik. Szemölcsök esetén ecsetelőkkel, illetve maró hatású oldatokkal való kezelésre vagy sebészi eltávolításra kerülhet sor a szemölcsök száma, mérete és elhelyezkedése alapján.

Amennyiben a HPV fertőzés okozta daganatmegelőző (precancerosus) állapot vagy előrehaladott daganatos állapot kerül diagnosztizálásra, úgy műtéti beavatkozásra és eseteként kemoterápiás kezelésre van szükség.

A HPV fertőzés megelőzése

A HPV okozta betegségek megelőzésének elsődleges módja a HPV elleni védőoltás felvétele. A HPV elleni védőoltás mindkét nemben, fiatal felnőttkorban is ajánlott. Mivel a legújabb oltóanyagok már 9 HPV törzzsel szemben nyújtanak hatékony védelmet, így azok számára is többletvédelmet jelenthetnek, akik már átestek HPV fertőzésen vagy tünetmentesen hordozzák valamely típust.

Mivel a fertőződés kockázata részben a szexuális magatartás függvénye, a biztonságos szex és a megfelelő partner megválasztása csökkentheti a HPV fertőzés és a nemi szemölcsök kialakulásának kockázatát.

Általánosságban elmondható, hogy az óvszer használata hatásos védelmet nyújt a legtöbb nemi úton terjedő fertőzéssel szemben, azonban a HPV fertőzés esetén csak ott véd, ahol a gumi fedi a bőrfelszínt, mert a vírus tulajdonságaiból adódóan a fertőzés a nemiszervek körüli bőrfelület érintkezésével is átjuthat.

A szemölcsök rendkívül könnyen fertőznek, és 6 hónapon belül kiújulhatnak, ezért az utolsó 6 hónap partnereit is célszerű tájékoztatni és szűrővizsgálatra küldeni, ha HPV fertőzés diagnózisára kerül sor.

Fontos! Tekintettel arra, hogy a több mint 140 azonosított HPV törzsből kb. 40 ismerten rákkeltő hatású (melyek közül 15 törzs kifejezetten magas kockázatot jelent), a vakcinák jelenleg nem védenek minden típusú HPV ellen, ezért nőgyógyászati méhnyakszűrésen való rendszeres részvétel továbbra is ajánlott.

HPV elleni védőoltás

A HPV elleni védőoltások képesek megelőzni a HPV fertőzések okozta betegségeket. Jelenleg elérhető 2 és 9 HPV törzzsel szemben védelmet nyújtó oltóanyag is. A 9 komponensű oltóanyag már nem csak a leggyakoribb magas kockázatú törzsekkel szemben, hanem a nemi szemölcsökkel szemben is hatékony védelmet nyújt.

Az oltási sor jelenleg 2 vagy 3 oltásból áll az oltásban részesülő személy életkorától függően.

Magyarországon a 7. osztályos lányok szülei 2014. óta, a 7. osztályos fiúk szülei pedig 2020. szeptemberétől kérhetik az ingyenes HPV elleni védőoltást gyermeküknek az iskolai kampányoltás keretein belül.

 


2023. 01. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés