A D vitamin a legtöbbször akkor termelődik a szervezetünkben, ha napfény éri a bőrünket. Napfényhiányos időszakokban gyakori, hogy D vitamin-hiány alakul ki, különösen akkor, ha nem iszunk elég tejet, nem fogyasztunk tonhalat. A Sheffieldi Egyetem szakemberei felfedezték, hgy az IBS-szel küzdő betegek 82 százaléka súlyos D vitamin-hiánnyal küzd, így a két jelenség közötti összefüggés számos fontos kérdést vet fel. Az IBS idült bélműködési rendellenesség, a népesség közel 15 százalékát érinti a fejlett világban.
Az IBS minden páciensre másképp hat: vannak, akik székrekedéssel küzdenek, míg másoknak hasmenésük van, sokan nem tudják kordában tartani a bélműködésüket. Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza a problémát, az azonban egyértelmű, hogy a nem megfelelő étrend és a sok stressz ront a betegek állapotán. “Az eredményeink azt mutatják, hogy a D vitamin-étrendkiegészítők segítettek a betegség tüneteinek csökkentésében már rövidtávon is. A kérdés az, hogy milyen mértékű javulás várható el a D vitamin-szint tartós emelkedésével, illetve milyen egyéb vitaminok segíthetnek az IBS megszüntetésében” – mondja a kutatást vezető Dr Bernard Corfe professzor. A tudományos világ egyelőre szkeptikus: további vizsgálatokat várnak, amelyek a D vitamin és az IBS közötti összefüggést kutatják.