2024. Szeptember 29. vasárnap
A húsban, a tejben, a sajtban és a fagylaltban található karnitin javítja a fizikai teljesítőképességet – állítják a szakemberek, akik szerint különösen a törékeny és fáradékony idősek számára lehet hasznos ez.

A kijelentés alapja, hogy állatkísérletek során bebizonyosodott: a karnitin étrendkiegészítőt kapó állatok 30 százalékkal gyorsabban bírtak futni. A kutatók reményei szerint embereknél is hasonló eredmény figyelhető majd meg. A mozgásképesség megőrzése kiemelten fontos az idősebb korosztály számára, hiszen nekik nemcsak az egészség fenntartásában játszik kulcsszerepet az erőnlét, hanem abban is, hogy képesek maradjanak az önálló életvitelre.

Az amerikai tudósok egyenesen „korszakalkotónak” vélik a felfedezésüket. Egereken végzett megfigyeléseik során sikerült kimutatni, hogy a karnitin hozzájárul a hatékonyabb izommunkához, ami növelte az állatok állóképességét. „Noha a testünk termel karnitint, ennek mennyisége a kor előrehaladtával és bizonyos betegségek esetén csökken, ami előrevetíti az étrendkiegészítők hasznosságát” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Deborah Muoio, az észak-karolinai Duke Egyetem munkatársa.

A kísérletek fiatal és egészséges egereken történtek. Egyelőre kérdéses, hogy embereknél milyen eredményre lehet számítani. „A mozgás háttérbe szorulása nagy problémát jelent, amikor a rossz erőnlét már a mindennapi feladatok elvégzését sem teszi lehetővé, például a lépcsőzést vagy a porszívózást, és akkor is, amikor a fizikai aktivitás rendkívüli kellemetlenségekkel jár. A mozgásmennyiség optimalizálásának tehát hatalmas szerepe van az egészségi állapot javításában” – tette hozzá Dr. Muoio. A karnitin elnevezése a latin carnus, azaz „hús” szóból származik, és az energiafelszabadítási folyamatokhoz szükséges.


Forrás: Medipress
2015. 07. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés