2024. Június 15. szombat
Száraz, hámló bőr -  Zsíros, pattanásos bőr -  Bőrkinövések -  Piros orcák -  Kezelésre a bőrtünetek csökkennek
A hormonzavarok tünetei kapcsán leggyakrabban a hajhullás, a menstruációs problémák és a meddőség kerülnek szóba, ám számos olyan bőrön jelentkező panasz van, melyek felhívják a figyelmet különböző endokrin problémákra. Hogy melyek lehetnek jelzésértékűek, azt dr. Bérczy Judittól, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusától kérdeztük meg.

Száraz, hámló bőr

A száraz, hámló bőr legtöbbször a kevés folyadékfogyasztás tünete, ám ezt okozhatják hormonzavarok is! A cukorbetegség például nagyfokú dehidratáltságot eredményezhet, ami a bőrön is gyakran meglátszik. A magas vércukorszinten kívül pajzsmirigy alulműködés is okozhatja azt, ha a bőre viszket, száraz, húzódik, esetleg hámlik (ez a pajzsmirigy alulműködés vezető bőrtünete). Ennek oka, hogy a kevés pajzsmirigyhormon miatt az anyagcsere, a vérkeringés lelassul. Ráadásul normál esetben bőr gyorsan megújul, azonban pajzsmirigy alulműködés esetén ebbe a megújulási ciklusba zavar keletkezik. Ez azt jelenti, hogy az elhalt bőr leválása hosszabb időt vehet igénybe, ami hámló, száraz bőrhöz vezethet. A menopauza is okozhat hasonló problémákat, mivel ekkor a csökkenő progeszteron-és ösztrogénszint miatt a bőr vízmegkötő képessége romlik.

A hormonzavarok bőrproblémákat is okozhatnak

Zsíros, pattanásos bőr

Amennyiben a férfi nemi hormonok (pl. tesztoszteron) szintje megemelkedik, az jellemzően a bőrön is meglátszik: ekkor a bőr zsírossá, olajos fényűvé válik, a faggyúmirigyek fokozott aktivitása miatt pedig könnyebben alakulnak ki aknék. Hormonzavar esetén ezek főleg az áll vonalán figyelhető meg. PCOS esetén igen gyakori panasznak számít.

Bőrkinövések

PCOS, inzulinrezisztencia (IR) és cukorbetegség esetén gyakoriak a jóindulatú bőrkinövések, melyek jellemzően a nyakon, hónaljon, a bőr gyűrődéseinél jelennek meg. Hogy miért is keletkeznek ilyenkor, az egyelőre még vita tárgyát képezi, ám többen úgy vélik, hogy a hormonális egyensúly felborulása hatással van a bőr rugalmasságára. A bőr “gyűrődéseinél” a bőr két bőrréteg között állandó súrlódásban van, ez pedig elősegíti a bőrkinövések megjelenését.

Piros orcák

Piros orcákat nem csak a stressz és a meleg okozhat, hanem az is, ha az itt futó erek valamilyen okból kitágulnak, illetve, ha megemelkedik a vérnyomás és a vérkeringés felpezsdül. Vannak olyan hormonzavarok, melyek a vérnyomás fokozódását okozzák, így az arc kipirul. Ilyen probléma például a pajzsmirigy túlműködés, illetve a Cushing szindróma.

Kezelésre a bőrtünetek csökkennek

Amennyiben felmerül a hormonzavar gyanúja, úgy laborvizsgálattal meg kell bizonyosodni egyes hormonok szintjéről- mondja dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa. Legtöbbször ehhez egy vérvétel elegendő is, ám kiegészítő vizsgálatként szükség lehet ultrahangra, illetve egyéb képalkotó vizsgálatokra is. A hormonzavarok nagy része gyógyszeresen kezelhető (pl. pajzsmirigyzavarok), ám vannak olyan betegségek, amikor az életmódterápia az elsődlegesen választandó terápiás módszer, pl. IR, diabetes esetén. (melyet, ha kell, gyógyszerrel szükséges kiegészíteni). Ritkán, de megeshet, hogy olyan állapot áll fenn, amikor műtéti megoldás szükséges.

 


Forrás: EndokrinKözpont
2023. 05. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés