2024. Szeptember 24. kedd
A Milánói Farmakológiai Kutatóintézet munkatársainak vizsgálata szerint a rendszeres kávéfogyasztás mintegy 40 százalékkal csökkenti a májrák kialakulásának kockázatát.

Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) statisztikai adatainak alapján a májrák a kilencedik daganatos halálok az Egyesült Államokban, és a harmadik a világon. A leggyakoribb szövettani típus a májsejtes rák (HCC), melynek kockázata férfiakban a nők háromszorosa. A Clinical Gastronenterology and Hepatology c. szaklap oldalain nemrégiben megjelent tanulmány szerint a kávéfogyasztás mérsékli a kockázatot. Korábban már bizonyították a kávé jótékony hatását a méhrák és a prosztatarák esetén, de felmerült az is, hogy az élettartamot növeli.

Dr. Carlo La Vecchia és munkatársai 1996 és 2012 között megjelent cikkek adatait elemezték ki, így a fókuszban 16, igen magasan jegyzett tanulmány állt, mintegy 3153 eset bevonásával. Ugyan az egyes vizsgálatok ideje és a vizsgált minta nagysága eltért, azonban abban mind megegyeztek, hogy ok-okozati kapcsolatot egyik sem talált a májrák és a HCC között. A szóban forgó metaanalízis nem tudta megerősíteni, hogy a kávé megfelelő megelőző eszköz lehet, de a kockázatelemzés egyértelműen bizonyította a jótékony hatást. Kissé torzítja az eredményeket, hogy a vizsgált betegek nagy része emésztőszervi rendellenességben szenvedett, melynek következtében általában felfüggesztették a kávéivást.

Korábban bizonyították, hogy a kávé csökkenti a cukorbetegség kockázatát, és mivel a cukorbetegség a májrák kiemelt kockázati tényezője, lehet, hogy a hatás ebből az irányból jön létre. Mindazonáltal a májrákok 90 százaléka elkerülhető lenne a hepatitisz B elleni védőoltás alkalmazásával, az alkoholbevitel megszorításával, és a hepatitisz C átvitel megelőzésével.


Forrás: Medipress
2013. 11. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés