
A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az erjesztett tejtermékekben található baktériumok például segítenek a tápanyagok felszívódásának szabályozásában: akár két százalékkal is mérséklik a szénhidrátok szervezetbe épülését. Ez csak első hallásra kevés: az orvosok szerint ez a két százalék évtizedek alatt jó pár plusz kilót jelenthet.

A fermentált tejtermékek emésztésekor ecet-, propion- és vajsav keletkezik. A két előbbi a véráramba jutva a máj glükózelőállítását és a vérzsírok – mint a koleszterin és a trigliceridek – termelődésére hat, a vajsav pedig a bélfal sejtjeit táplálja és védi – mondta Rosalba Giaccio, az olasz Táplálkozástudományi Intézet munkatársa.
„A kövérek bélflórája teljes mértékben különbözik a soványakétól. Amikor valaki lefogy, a bélflóra átáll a 'jó' baktériumokra” – tette hozzá a szakember.