A Journal of Agricultural and Food Chemistry legújabb számában megjelent kutatásban a Western Australian Institute for Medical Research (WAIMR) és a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Orvosi Karának kutatói a kávéban található klorogénsavat vizsgálták. „A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, és mivel ez a koffeinmentes kávéra is igaz, nyilvánvalónak tűnt, hogy az egészségügyi előny nem a koffeinnek, hanem valami másnak köszönhető” – számolt be Kevin Croft professzor.
Ebből kiindulva a kutatók a polifenolokat, különösen a klorogénsavat vizsgálták, ami nagy mennyiségben fordul elő a kávéban, de a teában és néhány gyümölcsben, például a szilvában is megtalálható. A klorogénsavról korábban kimutatták, hogy fokozza az inzulinérzékenységet, és csökkenti a vérnyomást valamint a testzsír felhalmozódását.
A mostani kísérlet azonban azt mutatta, hogy a napi öt-hat csésze kávénak megfelelő mennyiségű klorogénsavval táplált egerekben a vegyület befolyásolta a zsír felhasználását a májban, és a zsír rendellenes visszatartását eredményezte a sejtekben. Az elhízott egerek ezen kívül nagyobb mértékű glükóz-intoleranciára és magasabb inzulinrezisztenciára voltak hajlamosak. A kutatásban részt vevő Vance Matthews elmondta, az eredmények szerint úgy tűnik, hogy mértékkel nyugodtan fogyaszthatunk kávét. Az egészségügyi előnyök ugyanis dózisfüggők, tehát a napi három-négycsészényi kávé még valóban csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú diabétesz kockázatát.