2024. Július 21. vasárnap
Egyes szívgyógyszerekkel kombinálva a kemoterápiás szerek a rákos sejtek fokozottabb pusztulását érhetik el ­- számoltak be francia kutatók.

A glikozidokat évtizedek óta használják a szívelégtelenség és ritmuszavarok kezelésére. Ha kemoterápiás gyógyszerekkel együtt adagolják, hasonlóan működnek az oltásokhoz: arra késztetik az immunrendszert, hogy semmisítse meg a daganatos sejteket.

Kemoterápia és gyógyszerek

A hatást elsőként akkor fedezték fel, mikor a Laurie Menger vezette kutatócsoport a betegek kórtörténetét fésülte át. Észrevették, hogy azok, akik a kemoterápia ideje alatt szívgyógyszereket is szedtek, jobban gyógyultak, mint azok, akik nem. A szerzők szerint ennek a magyarázata az, hogy a gyógyszer a halott rákos sejteket egyfajta triggerekké alakítja, mely arra készteti az immunrendszert, hogy megtámadja a daganatot. A kutatásról a beszámolót a Science Translational Medicine tette közzé. „Ez nagyon izgalmas, új lehetőség nyílt arra, hogy hatékonyabbá tegyük a kemoterápiát” – mondta el Marc Symons, a manhasseti Feinstein Orvosi Kutatóintézet munkatársa. A módszer tesztelését fej-és nyaki daganatban szenvedő betegek bevonásával folytatják.

 

A szívbetegek számára ezek a készítmények teljességgel biztonságosak. Ráadásul mivel régóta használják őket, generikusak és olcsók. Az egyik megválaszolatlan kérdés az, hogy mi lesz azokkal a rákbetegekkel, akiknek egyébként egészséges a szívük. „A digoxin és társai mellékhatásokat okozhatnak náluk” – felelte Dr. Kirk Garratt, a Lenox Hill Kórház intervenciós kardiovaszkulári kutatórészlegének vezetője. Ez problémát jelenthet a betegeknek, „de nem akkorát, hogy le kelljen állítani a kutatást.” Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy ahhoz azért még kevés ismeretanyag áll rendelkezésre, hogy szívgyógyszerekkel egészítsék ki a kemoterápiát.


Forrás: Medipress
2012. 07. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés