Úgy tűnik, az ausztrál nők mindent elhisznek, amit hallanak, vagyis az úgynevezett tévhiteket a kenyér mindennapos fogyasztásával kapcsolatban, és sokan inkább teljesen elkerülik a szénhidrátok fogyasztását. A legújabb felmérés szerint a nők 43 százaléka tartózkodik a kenyértől fogyókúrázás alatt, 20 százalékuk bűntudatot érez, amikor kenyeret fogyaszt, több mint a felük pedig az egészséges kenyér kategóriával kapcsolatos információkat zavarosnak találja. A több mint ezer 25 és 65 év közötti nő részvételével készült felmérésre a népszerű ausztrál pékség, a Bakers Delight adott megbízást azzal a céllal, hogy leszámoljon a kenyérrel kapcsolatos tévhitekkel, és megváltoztassa az emberek hozzáállását a kenyér fogyasztását illetően.
A kenyér, melyet régen még az egészséges étrend szerves részének tekintettek, napjainkban egyre rosszabb hírnévre tesz szert: gyakran hibáztatják a hízásért és a haspuffadásért, miközben a kenyérben található glutént minden rossz okozójának kiáltották ki. A felmérésből az is kiderült, az ausztrál nők több mint egyharmada vallotta azt, hogy keresi az egészséges kenyereket, 65 százalékuk azonban úgy véli, hogy az egészséges kenyerekre vonatkozó információknak elérhetőbbnek kellene lenniük a nyilvánosság számára. A szülők is korlátozzák gyermekük kenyérfogyasztását. Az ausztrál édesanyák 15 százaléka azért csökkenti gyermeke kenyérbevitelét, mert nem akarja, hogy túlsúlyossá váljon.
Sharon Natoli táplálkozási szakértő, a Food and Nutrition Australia szervezet munkatársa így nyilatkozott a kérdésről: „Sok nő nincs tisztában a teljes kiőrlésű és alacsony glikémiás indexű kenyerek rengeteg egészségügyi előnyével, a gluténmentes diéták pedig gyakran többet árthatnak, mint használhatnak a megnövekedett cukorszint következtében. A megfelelő kenyérválasztás számos egészségügyi előnnyel járhat, például javíthatja az emésztést, fenntarthatja a megfelelő energiaszintet, és általában megőrizheti a szív, a test és az elme egészségét.”
A szakértő szerint nincs bizonyíték arra, hogy a kenyér önmagában hozzájárulna a testsúly növekedéséhez. Széles körű kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik több teljes kiőrlésű ételt, köztük teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztanak, kisebb valószínűséggel túlsúlyosak, illetve híznak meg az idő múlásával. Natoli azt is hozzátette, hogy sok nő nem ismeri a teljes kiőrlésű kenyerek jelentős táplálkozási előnyeivel, például a rost, B-vitamin, magnézium és vastartalmával. Azt azonban elismerte, nagyon fontos, hogy minden fogyasztó helyes döntést hozzon az igényeinek és életmódjának legmegfelelőbb kenyér kiválasztásakor.