2023. December 10. vasárnap
A bőrgyógyászok gyakran találkoznak olyan páciensekkel, akik úgyérzik, hogy a bőrükön rovarok mászkálnak, illetve a bőrük alá élősködők vagy férgek fészkelték be magukat. Az esetek többségében az élősködők csak képzeltek.

Az orvosi vizsgálatok hiába mutatják ki minden kétséget kizáróan, hogy semmiféle parazita nem található a páciens bőre alatt, az érzés olyan valósnak tűnik, hogy a legtöbb beteg ezt egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni. Ezt a pszichológiai jelenséget vélt, vagy képzelt parazitózisnak nevezik.

Képzelt férgek

Amerikai kutatók több mint száz olyan pácienst vizsgáltak meg, akik arra panaszkodtak, hogy bogarak, férgek és egyéb élősködők támadták meg a bőrüket. Egyetlen eset kivételével az összes bőrteszt kimutatta, hogy semmi jele nem volt rovarfertőzésnek. „Kizárt, hogy a vizsgálatok során véletlenül ne vegyünk észre egy parazitát a bőrfelszín alatt” – mondta Dr. Mark D. Davis, a rochesteri Mayo Klinika bőrgyógyász professzora.

„A képzelt parazitózisban szenvedő páciensek esetében szinte biztosra vehetjük, hogy az alapos szövettani vizsgálatok eredménye sem változtatja meg a beteg álláspontját azzal kapcsolatban, hogy fertőzése van” – tette hozzá a szakember.

A betegek gyakran olyan mértékben megszállottjává válnak tévképzetüknek, hogy szinte semmi másra nem tudnak gondolni, sőt néhány esetben megpróbálják saját kezűleg, késsel, vagy csipesszel eltávolítani az élősködőket a bőrük alól. A kutatásból kiderült, hogy a szövettani vizsgálatok a bőrszövetek többségénél bőrgyulladás, ekcéma, vagy fekély nyomait mutatták ki, tehát valószínűsíthető, hogy ezek a bőrbetegségek hozzájárulnak a vélt parazitózis kialakulásához.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés