2024. Július 15. hétfő
A klimax természetes folyamat, az átlagéletkor emelkedése miatt a hölgyek életük egyharmadát ebben az állapotban töltik. Ilyenkor a hormontermelés és a tüszőrepedés a petefészkekben megszűnik, a menstruáció leáll. A tünetek azonban nem merülnek ki ennyiben, egyéb kellemetlenségek is jelentkeznek.

klimaax-enyhithto

A változó kor a nyugati típusú társadalmakban a nők életének nagyjából az 50. éve körül várható. Ez el is tolódhat, de valamivel előbb is jelentkezhet. Ha a negyvenes évek elején, esetleg a harmincas évek jelentkezik, korai menopauzáról beszélünk. A tényleges klimax akkor következik be, ha az utolsó vérzést követően 6-12 hónapig nem jelentkezik újabb. A köztes időszakban előfordulhatnak vérzések, de nem rendszertelenül.

Tünetek

A klimax rossz hírét annak köszönheti, hogy a hormonháztartás felborulása egyéb kellemetlen tünetekkel is együttjárhat, mely erősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. A tünetek sajnos a legtöbb hölgynél jelentkeznek, de nem mindig azonos mértékben. Ezek a leggyakoribbak:

- Kipirulás, elsősorban az arcon és a nyakon

- Hőhullám

- Izzadás

- Hízás

- Hüvelyszárazság

- Libidócsökkenés

- Depresszió, lehangoltság, koncentrációs nehézség, ingerlékenység, alvászavar

- Csontritkulás fokozódása

Sokan természetes tünetnek veszik azt is, ha a vérzésük rendszertelenné válik, vagy az állaga megváltozik. A kimaradozó menzesz valóban természetes, de a köztes időben jelentkező vérzés, valamint a menzesz állagának változása nem az. Az ilyen történések hátterében többféle probléma, sajnos akár daganatos megbetegedés is állhat. Fel kell keresni a szakorvost!

Nem csak kellemetlenséggel jár a változás kora

A változás korában lévő hölgyek a többi tünet enyhítéséért maguk is sokat tehetnek. Az egészséges étkezéssel megelőzhető az elhízás, a rendszeres mozgás pedig nem csak a kilók felszaporodása ellen jó, hanem csökkenti a depressziót, javítja a kedélyállapotot, és jobban is fogunk aludni. Ha eddig csak ritkán sportolt, ideje rendszeressé tenni! A hőhullámok, az alvászavar, a csontritkulás tüneteinek enyhítésére nem csak a hormonális kezelések alkalmasak, hanem étrendkiegészítők, vény nélkül kapható készítmények is rendelkezésre állnak. Ha a panaszok enyhébbek, inkább ez utóbbit részesítsük előnybe. A hüvelyszárazság okozta kellemetlenség síkosító krémmel könnyen orvosolható, ezért igazán nem érdemes a szextől tartózkodni.

A kellemetlen tünetek ellenére a menopauzára érdemes úgy gondolni, mint egy új élet kezdetére. A gyerekek kiröppenésével nagyobb lehetőség nyílik az önmegvalósításra, akár új dolgok megtanulására. A párkapcsolatra való odafigyelés is megszépítheti ezt az időszakot, de helyet kaphat egy új hobbi, vagy olyan dolgok megvalósítására is lesz idő, amit eddig csak elodáztunk, idő híján.


2018. 03. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés