Koffein nélkül is sokáig éltet a kávé
koffein, kávé, koffeinmentesEgy spanyol-amerikai munkacsoport 42 ezer férfin és 84 ezer nőn elemezte az összefüggést a kávéfogyasztás és a halandóság között.
Az eredmények mindkét csoportban ugyanazt a képet mutatták: minél több kávét ittak a vizsgált személyek, annál alacsonyabb volt az összhalandóság.
Azon férfiak körében, akik naponta hat vagy annál több kávét isznak, 20%-kal alacsonyabb halálozási kockázatot mutattak ki azokhoz képest, akik átlagosan napi egy csészénél kevesebb frissítő italt fogyasztanak. A nőknél ez a különbség némileg alacsonyabb, 17%-os volt.
A halál okát tekintve mindenekelőtt a kardiovaszkuláris halálozás volt ritkább. A rákos megbetegedések arányát a kávéfogyasztás nem befolyásolta.
A pozitív hatás nyilvánvalóan nem a koffeinnek köszönhető, ugyanis a koffeinmentes kávét fogyasztóknál is hasonló eredmények születtek.