2024. Június 24. hétfő
Az egészséges koleszterinszint fenntartása segít megelőzni a szívbetegséget, a szívrohamot és a stroke-ot. Amerikai kutatók azt állítják, hogy egy széles körben alkalmazott vitamin elősegíti a „jó” koleszterin termelését a szervezetben.

Az orvosok régóta írják fel a B-vitamin nikotinsav formáját a magas sűrűségű lipoprotein, a HDL – azaz a „jó” koleszterin – szintjének fenntartására. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a niacin megelőzi a HDL kiürülését a szervezetből, ezáltal növeli az anyag koncentrációját. A jacksonville-i Florida Orvostudományi Egyetem emberi sejteken végzett kutatása azonban azt mutatja, hogy a niacin ennél sokkal nagyobb szerepet játszik. Nemcsak megelőzi a kiürülést, hanem serkenti a HDL termelését a májban és a vékonybélben.

vitamin, nikotinsav, koleszterin

„Évek óta ismerjük a nikotinsav értékét, most azonban kiderült, hogy még annál is több előnnyel járhat, mint gondoltuk” – állítja a tanulmány vezető szerzője, Michael Haas. A szervezet a nikotinsavat a szénhidrátok energiává alakítására használja. Számos vény nélkül kapható multivitaminban előfordul, és gyakran önmagában is felírják a trigliceridszint csökkentésére és a jó koleszterin növelésére. A kutatók azonban eddig nem tudták pontosan, hogy a niacin ténylegesen megnöveli a jó koleszterin szintjét.

Az egyetem kutatói emberi máj- és bélsejteket használtak kísérletükben. Kimutatták, hogy a nikotinsav fokozza az apolipoprotein A1 fehérjét termelő gén aktivitását. Ez a fehérje a jó koleszterin egyik fő összetevője. A szakértők ezen kívül a gén azon területét is meghatározták, amely az új HDL létrehozásáért felelős.

Dr. Stewart G. Albert, a St. Louis Orvostudományi Egyetem belgyógyász professzora így reagált a Metabolism, Clinical and Experimental szaklapban közzétett eredményre: „Már régóta reménykedtünk abban, hogy sikerül kifejleszteni egy olyan gyógyszert, amely növeli a jó koleszterin szintjét. Sajnos sokan nem tolerálják a nikotinsav mellékhatásait. Dr. Haas és kutatócsoportja bemutatta, hogyan fokozza a nikotinsav a szervezet képességét a jó koleszterin termelésére, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy más olyan gyógyszereket fejlesszenek ki, amelyek ugyanezzel az előnnyel járnak, kevesebb mellékhatással.”


Forrás: Medipress
2012. 02. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés