2024. Július 15. hétfő

A koleszterincsökkentő a visszereknek is jót tesz

koleszterin, koleszterincsökkentő, sztatin
1 . oldal
Az érelmeszesedéshez vezető "rossz" koleszterin vérszintjét csökkentő sztatin tabletták szedése esetén visszérgyulladás is ritkábban fordul elő. A fontos, új felismerést az Amerikai Szívgyógyász Kollégium kongresszusán ismertették.

A világ vezető szívgyógyászainak közreműködésével zajló kongresszus egyik nyitó előadása a JUPITER tanulmány legújabb eredményeivel foglalkozott. Ez a nagy vizsgálat a koleszterincsökkentő készítmények, a sztatin gyógyszercsalád egy tagjának alkalmazásával történt. A sztatinok fölfedezésével az utolsó évtizedekben a koszorúérbetegek millióinak sorsát sikerült megváltoztatni.

koleszterin, koleszterincsökkentő, visszérgyulladás

Endo Akira japán kutató éveken keresztül fáradozott munkatársaival olyan gyógyszer kidolgozásán, mely csökkenteni tudná szervezetünkben a koleszterintermelést. Dr. Endo 6000 gombaleves elkészítése után 1973-ban megtalálta azt a penicillin gombát, amelyik erélyesen gátolta a koleszterint termelő enzimet.

Ma már több ilyen szer van forgalomban és jelenleg a világ legnagyobb mennyiségben eladott gyógyszere is ilyen készítmény, mert a sztatin tablettákat a koszorúér-betegség megelőzésére, vagy már lezajlott infarktus után a szívroham ismétlődésének akadályozása végett világszerte alkalmazzák.

Már korábban is észlelték, hogy a sztatinok a koleszterinszint csökkentése mellett a véralvadást ugyancsak kedvezően befolyásolják, de arra vonatkozó megfigyelések nem voltak, hogy az alsó végtag mély visszereiben bekövetkező gyulladást, a véralvadék kialakulását képesek-e megakadályozni.

A JUPITER tanulmány két esztendeje alatt a több mint 17 ezer vizsgált személyből a sztatinnal kezeltek között 43 százalékkal ritkábban fordult elő visszérelzáródás, mint abban a csoportban, amelynek tagjai nem szedtek koleszterincsökkentő tablettát. Robert Glynn, a munkacsoport vezetője kiszámította, hogy 18 felnőtt sztatinnal való kezelésével egy érkatasztrófa – infarktus, szélütés, visszérelzáródás – kerülhető el, ami igen jó eredmény.


Forrás: MTI
2009. 03. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés