A körtét vagy körtelevet fogyasztók 21 százalékkal jobban érezték magukat másnap az eredmények szerint. Az érintettek jobban tudtak koncentrálni, frissebb maradt a memóriájuk, ráadásul még a véralkoholszintjük is visszaszorult – mondják az ausztrál kormányzati kutatóközpont (CISRO) szakértői. A gyümölcs továbbá a fény- és hangérzékenységet is csökkentette. A tudósok kizárólag a nasi körtét vették górcső alá, mely Ázsiából származik, és a nyugati országokban leginkább szupermarketekben lehet megvásárolni. További kutatás dönti majd el, hogy más fajták is alkalmasak-e erre a célra. Az eredmények alapján egy egész gyümölcs elfogyasztására vagy 220 milliliter körtelé megivására van szükség a másnaposság megelőzéséhez.
A kutatást vezető Manny Noakes elmondta, hogy az összefüggés hátterében egy enzim állhat, aminek kulcsszerepe van az alkohol lebontásában. „14 fokozatú skálán jelentősen csökkent a nasi körtét fogyasztók másnapossági szintje azokéhoz képest, akik placebo italt kaptak. Főleg a koncentrációja volt jobb a körtés csoport tagjainak” – magyarázta Noakes. Fontos, hogy a jótékony hatást csak abban az esetben lehetett megfigyelni, ha a körte(lé) fogyasztására az ivászat előtt került sor.