2024. Július 18. csütörtök
Azok a tinédzserek, akik aktívan jelen vannak a Facebookon és a Twitteren – és más közösségi médiaplatformokon – gyakran kevesebbet alszanak, mint kortársaik. Ez hosszútávon az egészségükre is negatív hatással van – derül ki egy friss brit kutatásból.

A felmérés során 470 tinit kérdeztek arról, hogyan befolyásolja életüket a 24/7-es közösségi médiajelenlét. “A serdülőkor egy különös érzékeny időszak, ami gyakran depresszióval és szorongással járhat, amihez az alváshiány jelentős mértékben hozzájárul. Fontos, hogy megértsük, hogy milyen szerepet játszik ebben a közösségi média” – mondja a kutatás egyik vezetője, Heather Cleland Woods, a skóciai Glasgow-i Egyetem pszichológia professzora.

A felmérések szerint a tinédzserek 90 százaléka használ közösségi médiafelületeket világszerte. Csak magának a Facebooknak 1,5 milliárd felhasználója van, míg a Twitter esetében ez a szám 300 millió. Nem csoda, hogy számos kutatás ezeknek a platformoknak az egészségre gyakorolt hatását vizsgálja. Ez az összefüggés leginkább tinédzserkorban erős. A résztvevőket arról kérdezték, hogyan interneteznek napközben, illetve esténként, közvetlenül lefekvés előtt, illetve hogyan érzik magukat, ha nincs lehetőség a netszörfölésre. Kiderült, hogy minél több időt töltenek a tinik a közösségi portálon, érzelmileg annál inkább érintetté válnak, s ezzel gyakoribb lesz köreikben az alváshiány, a rossz minőségű alvás, az önbizalomhiány, a depresszió és/vagy a szorongás. Scott Campbell, a Michigani Egyetem szakembere hangsúlyozta, hogy a jelenségnek pozitív oldala is van: a tinédzserek ugyanis lelki támogatást is kapnak a közösségi portálokon.


Forrás: Medipress
2015. 09. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés