A vegetáriánus étkezési szabályokat követőknél előfordulhat, hogy a húsok, illetve vegán (az állati eredetű ételeket teljes mértékben kizáró) táplálkozás esetén a tojás, a tej és a tejtermékek mellőzése miatt fontos tápanyagokból az optimálisnál jóval kevesebbhez jut a szervezet. Ilyen például a B12-vitamin, a vas, a cink, a szelén, a jód, a fehérjék, valamint az L-Karnitin, illetve az annak képződéséhez szükséges bizonyos anyagok.
Az L-Karnitin jelentős mennyiségben van jelen a vázizomzatban és a szívben. Kis mértékben a szervezet is képes előállítani ezt az aminosav-származékot, de leginkább az elfogyasztott ételekkel – legfőképpen állati eredetű táplálékok: vörös húsok, tej és tojás – tudjuk biztosítani számára.
Az átlagosan javasolt L-Karnitin-pótlás 500 mg/nap. Ez az adat országonként eltérő lehet, és sok tényező befolyásolhatja: a nagy igénybevételnek kitett embereknél, például sportolóknál, vagy terhesség és szoptatás alatt ennek többszöröse is lehet a szükséglet. Míg egy kilogramm marhahúsban nagyjából 1500 mg L-Karnitin található, addig növényekben maximum 30 mg/kg.
A kellő mennyiségben való bevitelének azért van szerepe, mert az L-Karnitin nélkülözhetetlen szerepet játszik abban, hogy szervezetünk energiához jusson. Segít abban, hogy a zsírokból származó hosszú szénláncú zsírsavak az energiatermelés színhelyére, a sejtek mitokondriumába jussanak. Ezzel számos szerv, például a szív, az izmok, a máj és az immunsejtek energiaellátásához járul hozzá.
Vizsgálatok során kimutatták, hogy az L-Karnitin a vegetáriánusok vérében alacsonyabb mennyiségben van jelen, amit például a testmozgás során a csökkent teljesítmény és az izmok gyors kifáradása jelez.
Az L-Karnitin pótlása kutatások szerint számos területen jelent hasznot a szervezet számára.
• Sportolás során késlelteti a kimerültség fellépését, optimalizálja a teljesítőképességet, gyorsítja a szervezet regenerálódását.
• A fogyni vágyóknak segíthet abban, hogy a csökkent kalóriabevitel és a testmozgás együttes alkalmazása még jobb eredménnyel járjon.
• Fontos szerepe van a kimerültség csökkentésében, és az immunrendszer különböző folyamataiban. • Növeli a szív energiaellátását és így javítja a szívizomzat összehúzódásának erősségét; csökkenti a szívritmuszavar rizikóját, szívroham esetén pedig a szívizomelhalás mértékét.
A vegetáriánus étrendet követő, vagy kevés állati eredetű táplálékot fogyasztók számára hasznos lehet az L-Karnitin pótlása, különösen, ha rendszeresen sportolnak, fogyókúra és mozgás segítségével fogyni szeretnének, gyermeket várnak vagy szoptatnak.
(x)