A kanadai halászati ipar által támogatott vizsgálat során a vadlazacokban háromszor annyi higanyt találtak, mint a tenyésztett halakban, ám bármelyiket is választjuk, a higanybevitel alacsonyabb lesz, mint számos más étel esetében.
Az elmúlt években megkérdőjeleződött a tenyésztett és a vadlazac biztonságossága, és aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatosan is, hogy a kanadai és az Atlanti-óceán más vidékein halászott lazac több szennyezőanyagot tartalmaz, mint például a chilei, vagy a tenyésztett. A mostani vizsgálat ezeket az állításokat vizsgálta.
A kutatók kereskedelmi forgalomban kapható, Brit Kolumbia vizeiből halászott, vad- és tenyésztett lazacokban mérték a higany és 18 másik fém nyomelem szintjét. Megállapították, hogy mindegyik fém szintje a megengedett mérték alatt volt, ajánlásuk szerint a hal tehát biztonsággal fogyasztható.
A kutatás során nem vizsgálták azonban a valaha széles körben használt poliklórozott bifenilek (PCB) szintjét a halakban. 2004-ben derült ki, hogy a tenyésztett lazacokban sokkal magasabb a PCB szintje, mint vadon élő társaikban. Még ugyanebben az évben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal azt ajánlotta, hogy a várandós kismamák és a kisgyermekek ne egyenek hetente kettőnél több alkalommal lazacot, vagy más alacsony higanytartalmú halat.
A fentiek ellenére szakemberek szerint a szív egészsége érdekében érdemes lazacot fogyasztani, hiszen telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag.