2024. Július 21. vasárnap
Egy nemrég végzett kutatás során, amelyben a matematika és az orvostudomány eszközeit együttesen alkalmazták, kiderült, hogy a krónikus mieloid leukémia optimálisan időzített vakcinákkal gyógyítható lehet. A vakcinák beadásának idejét a beteg immunválaszainak sebességéből számítják ki.

Egy matematikai modell segítségével az imatinib nevű gyógyszer alkalmazása közben előre megjósolhatók lehetnek a mieloid leukémiás betegek szervezetének immunreakciói, így hatékonyabbá válhat a szer alkalmazása.

leukémia, mieloid, matematika

A Dr. Doron Levy matematikus, valamint Dr. Peter P. Lee és Dr. Peter S. Kim hematológusok által kidolgozott modell segítségével személyre szabott egyéni kezelési eljárásokat dolgozhatnak ki minden leukémiás páciens számára.

Bár a matematika eszközeit már eddig is gyakran használták a betegségek kifejlődésének és terjedésének mérésére és megfigyelésére, a mostani az első alkalom, hogy a gyógyításban is szerepet játszhat a tudományág. A kutatók közel négy évig gyűjtöttek adatokat a betegek immunválaszairól, elsősorban a T-sejtek működéséről az imatinib-terápia közben.

„Eredményeink szerint nem csak a szernek köszönhető a leukémiás betegek remissziója, hanem a szervezet természetes immunreakcióinak is, amelyek a gyógyszer alkalmazása közben jelentősen erősödnek. Sajnos a rákos sejtek számának csökkenésével az immunválasz is gyengül, így a betegség újra támadhat” – magyarázza Dr. Levy.

Dr. Lee és Dr. Levy szerint az immunreakciók gyengülésekor a pácienseknek különleges rákellenes vakcinát kellene kapniuk, amelyet a terápia megkezdése előtt levett vérből állítanának elő. A vakcina az in vitro tesztek során igen erőteljes immunreakciókat váltott ki a védekezést segítő sejtekből.

„És itt jön képbe a matematika, ugyanis a vakcina csak bizonyos időszakokban hatásos, ez pedig egyénenként változó. A jól időzített vakcina azonban akár teljes gyógyulást is eredményezhet a leukémiás betegek esetében. A dózist, az időzítést egy matematikai modell segítségével, személyre szabottan alkothatjuk meg” – magyarázza Dr. Lee.

A tudósok remélik, hogy a matematika és az orvostudomány vívmányait közösen alkalmazva hamarosan több millió beteget gyógyíthatnak meg.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés