2024. Július 15. hétfő
A magas vérnyomás gyógyszerszedés nélküli csökkentése az étkezési szokások megváltoztatásával is lehetséges. Ennek fontos része a sóbevitel csökkentése, illetve amerikai kutatók szerint a sovány fehérjékben gazdag ételek fogyasztása.

Egy New Orleans-i orvoscsoport Jiang He vezetésével arra volt kíváncsi, hogy a mindennapos, rendszeres fehérjefogyasztás hogyan befolyásolja a vérnyomás alakulását. Arra sok adat utalt, hogy a magas vérnyomásban nagy szerepe van az erősen sózott húsféléknek, felvágottaknak, de ezt döntően a konyhasóterhelés következményének tartották.

fehérje, magas vérnyomás

A kutatók éveken keresztül vizsgálták a témát 352 felnőtt bevonásával, akiknek kezdődő, kezelést igénylő magas vérnyomásuk volt. A résztvevők nyolc héten keresztül ettek speciálisan készített ételeket háromféle diétának megfelelően, amelyek között háromhetes szünetet tartottak.

Az egyik étrend gondosan napi 40 gramm szénhidrátot is tartalmazott, a másik kettőbe pedig ugyanannyi, sovány tejből származó fehérje vagy szójából előállított fehérjekészítmény került. A vérnyomást mindhárom diéta fogyasztása során rendszeresen ellenőrizték.

A szénhidráttal kiegészített ételekhez képest mindkét fehérjével dúsított diéta statisztikailag értékelhető mértékben csökkentette a vérnyomás első, szisztolés értékét. A második, a diasztolés érték is csökkent, de csak kis mértékben. A kétféle eredetű fehérjetípus között különbség nem volt.

A kutatók rámutatnak arra, hogy mindegy, honnan ered a fehérje, növényi vagy tejtermékből származik, fogyasztása mindenképp kedvező irányban mozdítja el a vérnyomás alakulását, bár a már kialakult magas vérnyomás esetén önmagában nem elégséges, de jól kiegészítheti a betegség kezelését. Véleményük szerint hasznos, ha az ilyen betegek szénhidrátfogyasztásuknak legalább egy részét sovány fehérjére váltják át.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés