A The Lancet Global Health szaklapban megjelent tanulmány 197 országban összesen 4,5 milliárd felnőtt étrendjét vizsgálta. A legegészségtelenebb étrendű országok között szerepelt Belgium és Magyarország is, a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó, legegészségesebb étrenddel pedig az afrikai Csád és Sierra Leone büszkélkedhet. Az elemzés azt mutatta, hogy világszerte nő a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ezt a növekedést azonban sajnos meghaladja az egészségtelen gyors- és feldolgozott ételek fogyasztásának terjedése.
A kutatás azt mutatta, hogy 1990. és 2010. között a legnagyobb javulás az étrend terén a gazdag országokban volt tapasztalható, ahol kismértékben csökkent az egészségtelen ételek fogyasztása, és megemelkedett az egészséges élelmiszerek, például a zöldség és gyümölcs fogyasztása. Ennek ellenére a tehetős régiókban, például az Egyesült Államokban, Kanadában, Nyugat-Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon a lakosság világviszonylatban még mindig a legegészségtelenebb étrendet követi, mert továbbra is ezekben az országokban a legmagasabb az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásának aránya. A Szaharától délre fekvő afrikai országokban és néhány ázsiai országban, például Kínában és Indiában, ezzel szemben az elmúlt 20 évben szinte semmilyen fejlődés nem történt az étrend tekintetében. Az elemzés szerzői aggasztó képet festettek a globális helyzetről, mert eredményeik szerint az egészségtelen étkezési szokások világszerte gyorsabban terjednek, mint az egészséges étkezési szokások.