2024. Július 18. csütörtök
Több tanulmány igazolta már a marihuána ártalmait, például azt, hogy hozzájárulhat a pszichózis kialakulásához. A legutóbbi vizsgálatok azt mutatják, hogy a füves cigaretta szívása károsítja az örökítőanyagot is, ami növeli a tüdőrák kockázatát.

Számos vizsgálat igazolta már, hogy a dohányfüstben lévő toxikus anyagok károsítják a DNS-molekulát, ezáltal növelik a tüdőrák és más ráktípusok kockázatát. Mindeddig bizonytalanság volt azonban afelől, hogy a marihuánának lehet-e ugyanilyen hatása.

marihuána, dns

A brit Leicesteri Egyetem kutatói különösen az acetaldehid nevű, mérgező hatású vegyületre gyanakodtak, a hagyományos módszerekkel azonban nehezen tudták mérni annak DNS-károsító hatását. Rajinder Singh csoportjával most módosított tömegspektrográfiát, egy nagy érzékenységű módszert alkalmazott a vizsgálathoz.

”Eredményeink bizonyítékot szolgáltatnak a cannabis (marihuána) DNS-károsító hatására, nevezetesen arra, hogy a marihuánás cigaretták rendszeres szívása rákos folyamatot indíthat el, ezáltal ártalmas lehet az emberi egészségre” – idézte a kutatók közleményét a LiveScience című internetes tudományos portál.

A kutatást az Európai Unió Kiválósági Hálózata, a brit Orvosi Kutatások Tanácsa és más csoportok is támogatták.


Forrás: MTI
2009. 06. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés