2024. Május 23. csütörtök
A marihuána a világon az egyik leggyakrabban használt drog. A marihuánával kapcsolatos legfrissebb tudományos adatok és a marihuánát övező mítosz között egyre több eltérés található. Vannak, akik azt gondolják, hogy mivel a marihuána néhány helyen legális, ezért bizonyára biztonságos. A tested azonban nem tesz különbséget a legális drogok és az illegális drogok között, csak azt tudja, hogy milyen hatást fejt ki a drog, ha bekerül a testbe. Ezen írás célja az, hogy tisztázzon néhány félreértést a fűvel kapcsolatban.

A marihuána az indiai kender nevű növényből származik. Az a rész, amely a „drogot” tartalmazza, elsősorban a virágokban található, és kisebb mértékben a magokban, a levelekben, illetve a növény szárában.

Az eladásra kínált marihuána a kender szárított leveléből, szárából, virágából és magjából készült keverék. A színe legtöbbször zöld, barna vagy szürke.

Marihuána mondjnemet

A hasis egy sárgásbarna, barna vagy fekete gyanta, amit kiszárítanak, majd tábla, rúd vagy golyó alakba préselnek. Amikor cigarettában vagy pipában szívják, mind a marihuána, mind a hasis jellegzetes, édeskés szagot áraszt.

A marihuánában és a hasisban több mint 400-féle vegyi anyag van. Az a vegyi anyag, amelytől a drog hat a személyre, vagyis amitől a használó „lebeg”, a „tetrahidrokannabinol” (rövidítve THC). A THC idézi elő azt a tudatmódosító hatást, amely miatt a marihuána „kábítószernek”, idegen szóval „drognak” minősül.

A növényeknek, éppúgy, mint az állatoknak, vannak olyan tulajdonságaik, amelyek megvédik őket a természetben. Ez lehet olyan külső védekezés, mint egyes növényeknél a tüskék, illetve lehet az is, hogy a növény mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek az ezeket elfogyasztó állatokat megbetegítik, vagy megváltozott tudatállapotot idéznek elő náluk, és így veszélybe sodorják őket a vadonban. A THC az indiai kenderben található önvédelmi mechanizmus.

Az intoxikáció szó szerint azt jelenti, hogy „mérgező anyagot fogadni a testbe”. Minden kótyagossá tevő anyag végső soron mérgező. Változásokat okoz a testben és az elmében. Képes testi és lelki függőséget előidézni, amely azt okozza, hogy a személy többet akar fogyasztani a szerből, még akkor is, ha árt neki.

Talán hallottad már, hogy valaki azt mondja, hogy mivel a marihuána növényből van, ezért „természetes” és ártalmatlan. Ez azonban nem így van. A bürök (egy mérgező növény) szintén „természetes”, mégis halálos lehet a fogyasztása.

A másik dolog pedig, amit nem szabad elfelejteni, az, hogy a száraz levelek és rügyek füstjének belélegzése határozottan nem „természetes”, és éppúgy, mint a cigarettázás, ez is ártalmas lehet a testedre.

Orvosi használatát tekintve, a marihuána tartalmaz egy másik vegyi anyagot, amelynek a neve kannabidiol (rövidítve CBD). Erre az anyagra legtöbbször úgy utalnak, hogy egészségügyileg jótékony. A THC-tól eltérően a CBD-től nem lehet lebegni. Az egészségügyi előnyeit még tanulmányozzák, mint ahogy azokat a módszereket is, hogy hogyan lehet gyógyászati felhasználásra olyan marihuánát termeszteni, amelynek magas a CBD-tartalma, de alacsony a THC-tartalma.

A marihuána éppúgy drog, mint az ecstasy, a kokain és az alkohol. És mint ezeknek a drogoknak, ennek is vannak mellékhatásai, amelyek ártalmasak lehetnek.

Hogyan használják?

A marihuánát lehet cigarettaként szívni (dzsoint), de szívható száraz pipában vagy vízipipában is (ez az úgynevezett „bong”). Ételbe is lehet keverni, és teát is lehet belőle főzni.

Előfordul, hogy hagyományos dohánylevélből készült szivarokat bontanak fel, és a benne lévő dohányt kenderrel helyettesítik. A füves cigik és szivarok tartalmát esetenként más, erősebb kábítószerekkel, például crack kokainnal vagy PCP-vel (fenciklidin, amely egy hallucinogén fehér por) is keverik.

Amikor valaki elszív egy füves cigit, vagy beszívja a füstöt egy bongból, általában perceken belül érezni kezdi a hatását. Az azonnal jelentkező érzetek – felgyorsuló szívverés; mozgás- és egyensúlyzavarok; a dolgok „álomszerűnek” tűnnek – az első fél órában elérik csúcspontjukat. Ezek a rövid távú hatások rendszerint két-három óra alatt elmúlnak, de az elfogyasztott drog mennyiségétől, a THC hatóerejétől, valamint a keverékhez adott egyéb kábítószerektől függően tovább is tarthatnak.

Mivel az átlagos fogyasztó több füstöt lélegez be, és tovább is tartja benn annál, mint ha cigarettát szívna, a füves cigi erősen károsítja a tüdőt. A torokfájással és légcsőhuruttal (a légcső fertőzéses, heveny gyulladása) járó kellemetlenségeken túl azt találták, hogy egy füves cigaretta elszívásával annyi rákkeltő vegyi anyag jut az ember szervezetébe, mintha négy-öt hagyományos cigarettát szívna el.

A marihuána használatának szellemi hatásai hasonlóan súlyosak. A marihuánát fogyasztók emlékező- és gondolkodási képessége rosszabb, mint azoké, akik nem élnek vele.

A marihuánát szívó fiatal felnőtteken nemrégiben végzett tanulmányok érzelmekkel, motivációval és döntéshozatallal kapcsolatos rendellenességeket találtak az agyban.


Forrás: mondjnemetadrogokra.hu
2022. 11. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés