2024. Július 14. vasárnap
A legújabb kutatás szerint a meleg vízben végzett mozgás radikális új gyógymód lehet a magas vérnyomás ellen. A meleg vízi aerobik több ezer olyan betegnek is enyhülést nyújthat, akik nem reagálnak a gyógyszerekre.

Az International Journal of Cardiology szakfolyóiratban megjelent kutatásban olyan betegek tornáztak hetente háromszor 32 Celsius fokos vízben, akiknek vérnyomása három különböző gyógyszer kipróbálása ellenére is magas maradt. A kísérletben az alanyok vérnyomásértékei, amelyek addig a gyógyszerek hatására nem csökkentek, a vízi aerobik következtében jelentős mértékben mérséklődtek. A szakértők azonban hangsúlyozzák, hogy a víz hőmérséklete jelentős szerepet játszhat a kezelés hatékonyságában, mert a korábbi kutatások, amelyek a 27 Celsius fokos vízben végzett vízi aerobik hatásait vizsgálták, nem mutattak ki hasonló előnyt a magas vérnyomásra nézve.

A rendszeres testmozgás közismerten az egyik legjobb módja a vérnyomás csökkentésének. A legtöbb idős, elhízott vagy ízületi gyulladásos ember azonban nehezen tud tornázni, mert ettől még több terhelés nehezedik az izmaikra és az ízületeikre. A vízben végzett mozgást ezért régóta hasznos alternatívának tartják. A most publikált új kutatás állapította meg azonban először azt, hogy minél melegebb a víz, annál jobb.

A Sao Pauló-i Egyetem orvosai 32 makacs magas vérnyomásban szenvedő férfit és nőt kértek fel kísérletükhöz, akiknek állapota legalább öt éve nem javult gyógyszerek hatására sem. A csoport felét arra kérték, hogy folytassa megszokott edzésprogramját, a másik felét pedig arra, hogy hetente háromszor vegyen részt egyórás vízi aerobikedzésen. A kísérlet alatt a résztvevők végig szedték a vérnyomásgyógyszereiket. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutatás 12 hete alatt a meleg vizes aerobik csoportban a vérnyomásértékek átlagosan 36 Hgmm/12 Hgmm-rel csökkentek. A kutatók elmondták, hogy már 5 Hgmm/2 Hgmm vérnyomáscsökkenés is akár 14 százalékkal csökkentheti a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Annak a csoportnak a tagjai azonban, akik nem edzettek vízben, vérnyomásértékeik emelkedését tapasztalták.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés