2024. Július 21. vasárnap
A meleg férfiak és a heteroszexuális nők ugyanolyan jellemzőkkel rendelkeznek az érzelmekért, kedélyállapotért, aggodalomért felelős agyterületeken – állítja az a kutatás, amely a szexualitás lehetséges biológiai alapjait hivatott megvilágítani.

A svéd Karolinksa Intézet kutatói által végzett agyi CT-vizsgálatok azt is kimutatták, hogy hasonló egybevágóság mutatkozik a heteroszexuális férfiak és a leszbikus nők agyában. "A megfigyeléseket nem lehet egyszerűen az észlelés vagy a viselkedés számlájára írni” – írták a kutató. „Még nyitott kérdés, hogy a magzati vagy születés körüli agy, homoszexuális, heterszexuálisidőszakban végbemenő folyamatokhoz kapcsolhatók-e.”

Már sok tanulmány vizsgálta, hogy a szexuális beállítottságban milyen szerepet játszanak a genetikai, biológiai és környezeti faktorok, de arra csak kevés bizonyíték van, hogy bármelyik is döntő fontosságú lenne. Sok tudós véli úgy, hogy a jelleg és a neveltetés egyaránt szerepet játszik benne.

A svéd kutatás során 90 önkéntes agyát vizsgálták meg, és felfedezték, hogy a heteroszexuális férfiak és a homoszexuális nők agya enyhén aszimmetrikus: a jobb félteke kicsit nagyobb a balnál – írta Ivanka Savic és Pers Lindstrom. A meleg férfiak és heteroszexuális nők agyában ez az eltérés nem mutatkozott. Ezek után megmérték az amygdala véráramlását (ez a terület felelős azért, hogy felvállaljuk-e a konfliktusokat vagy kitérünk előlük), és kiderült, hogy e téren hasonlóság van a meleg férfiak és a heteroszexuális nők, illetve a leszbikus nők és a heteroszexuális férfiak agya között.

A kutatók nem tudják megmondani, hogy az agyi eltérések öröklöttek-e, vagy pedig hormonális változás következményei, és hogy befolyásolják-e a szexuális beállítottságot. „A megfigyelések további, kiterjedt vizsgálatokra ösztönöznek, illetve arra, hogy jobban megértsük a homoszexualitás neurobiológiáját.”


Forrás: Medipress
2008. 06. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés