2024. Július 21. vasárnap
Egy olasz kutatás szerint a rendszeres akupunktúrás kezelés hatékonyan segíthet a migrénben szenvedőknek, az ősi módszerhez hasonló „ál-akupunktúra” azonban fabatkát sem ér.

A Padovai Egyetemen munkatársai azt vizsgálták, hogy az akupunktúra hatására javul-e azon migrénes betegek állapota, akiknél a bevett kezelési módszerek nem válnak be.

akupunktúra migrén fejfájás

Korábbi tanulmányokban egymásnak ellentmondó eredményeket lehetett olvasni azzal kapcsolatban, hogy akupunktúrával eredményesen kezelhető-e a migrén. Néhány kísérlet azt sejtette, hogy a tompa végű tűkkel végzett ál-akupunktúra ugyanolyan valószínűséggel enyhíti a panaszokat, ezzel megkérdőjelezve a hagyományos kínai módszer valódi biológiai hatásait. Ezek a kísérletek sok esetben a kínai orvoslás által meghatározott akupunktúrás pontoktól eltérő helyen alkalmazták a tűszúrásokat.

A mostani kutatás során azt vizsgálták, milyen eredménnyel jár migrénes betegek esetében a valódi akupunktúra, az ál-akupunktúra, valamint a hagyományos akupunktúrás pontok tompa tűkkel való stimulálása, illetve ezek mellőzése. (Migrénes roham esetén minden kísérleti résztvevő gyógyszert kapott.) A vizsgálat hat hónapos időszaka után csak a hagyományos kínai akupunktúrában részesült csoport tagjai mutattak javulást.

Dr. Facco szerint az eredmények kecsegtetők, és mivel a terápia igen kevés mellékhatással jár, érdemes lehet bevetni a standard kezelésre nem reagáló betegek esetében.

Az egyelőre nem egészen világos, miképpen enyhíti a fájdalmat az akupunktúra. Modern kutatások szerint elképzelhető, hogy a tűszúrások megváltoztatják az idegsejtek közötti jelzéseket, melyek következtében különféle vegyületek szabadulnak fel a központi idegrendszerben.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés