2024. Április 13. szombat
Vírus és baktérium is okozhatja -  Duzzanat és lerakódás a mandulákon -  A gyerekeknél gyakran okoz egyéb kísérőtüneteket -  Fontos mielőbb fül-orr-gégészhez fordulni
A torokfájás gyakori panasz, de honnan tudhatjuk biztosan, hogy valóban elegendő az ilyenkor szokásos tüneti kezelés, vagy valami komolyabb problémával, tüszős mandulagyulladással állunk szemben?

Vírus és baktérium is okozhatja

A torokfájással is járó felső légúti fertőzések többségét vírusok okozzák, kisebb százalékban fordulnak elő bakteriális eredetű megbetegedések. Torokfájás esetén ezért sem az antibiotikum szedés az első lépés, hiszen az vírusok ellen hatástalan. Ilyen esetben tüneti kezeléssel, házi praktikákkal tehetjük a legtöbbet a torokfájás ellen.
A torokfájás lehet a tüszős mandulagyulladás tünete is, mely szintén lehet bakteriális és vírusos eredetű is. A kiváltó októl függően a tünetek eltérhetnek, ami a kezelőorvost segíti a diagnózis megállapításában. Vírusos eredet esetén a láz általában rövidebb ideig tart, jellemzően nem túl magas értékekkel. Jellemzőek az általános tünetek, mint a rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Torokfájás vagy mandulagyulladás?
Bakteriális eredet esetén a betegnek rendszerint napokig elhúzódó, magas láza van, emellett a fáradtság, levertség és rossz közérzet, étvágytalanság is jelen lehet. Az erőteljes torokfájás a fülbe is kisugározhat és nyelési nehézséget okozhat, amely nemcsak az étkezést, de súlyos esetekben a folyadékfogyasztást is megnehezíti. Gyerekeknél és időseknél erre fokozottan kell ügyelni, a kiszáradás veszélye miatt.

Duzzanat és lerakódás a mandulákon

Az eddig felsorolt panaszok mellett, ami egyértelműen a tüszős mandulagyulladás legjellemzőbb tünete, az a mandulák jelentős duzzanat és a rajtuk látható lerakódások. Ezek lehetnek fehéres, sárgás pontok, de akár nagyobb foltok is, sőt akár az egész mandulát befedheti a fehéres lepedék.

A gyerekeknél gyakran okoz egyéb kísérőtüneteket

Akár vírusos-, akár bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladásról van szó, általánosságban elmondható, hogy a gyerekeknél sokkal gyakrabban okoz a fentiek mellett különféle kísérőtüneteket – például hányingert, hányást, hasfájást - is a betegség.

Fontos mielőbb fül-orr-gégészhez fordulni

Ha baktérium áll a háttérben, akkor az esetek többségében a Streptococcus pyogenes okozza a bajt, ám a kórokozót pontosan beazonosítani csak a torokváladékból végzett tenyésztéssel lehet. Elérhetőek gyorstesztek is, amelyek az említett leggyakoribb kiváltó kórokozó baktériumot képesek kimutatni, néhány perces vizsgálattal. Ha tudjuk, hogy milyen kórokozó lapul meg a háttérben, akkor célzott antibiotikumos kezelést tudunk alkalmazni, ha szükséges – magyarázza dr. Holpert Valéria.
Az orvos felkeresése azért is fontos, hogy ki tudjuk zárni az egyéb betegségeket, ezzel elkerüljük a szükségtelen antibiotikum szedést és megfelelő kezelést kaphassunk. A mandulagyulladás ugyanis nemcsak önmagában fordulhat elő, de sok esetben más betegségeket kísérhet, mint például a rubeola vagy a mononukleózis.
Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy a tüszős mandulagyulladás kezelés nélkül könnyedén okozhat szövődményeket. A mandula körül felhalmozódott gennyesedés, vagyis tályog hatására a környező szövetek is begyulladnak, ezzel okoznak súlyosabb gondokat. A tályog hatással lehet a középfülre is, az könnyen begyulladhat, de az elhúzódó betegség szövődménye lehet reumás láz is.
Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ha a torokfájás néhány napon belül a tüneti kezelése hatására nem enyhül, vagy éppen fokozódik, ha a láz sem szűnik, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.
Forrás: Ful-orr-gége Központ
2023. 09. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés