A mogyoróallergiás gyerekek aránya az utóbbi húsz évben megduplázódott, ezért is fontos megállapítás, hogy mindez azzal előzhető meg, ha a kockázati csoportba tartozók körében minél előbb – lehetőleg 4 és 11 hónapos kor között – bevezetik az étrendbe ezt az ételt is. Mindez szöges ellentétben van az eddigi protokollal, miszerint a legjobb, ha 3 éves korig egyáltalán nem találkozik a gyerek az allergén mogyoróval.
A New England Journal of Medicine című lapban közzétett vizsgálat során 640 négy és tizenegy hónapos kor közötti gyereket kísértek figyelemmel, akiknél korábban már előfordult ekcéma vagy tojásallergia. A gyerekek fele hetente háromszor vagy még többször kapott mogyorót tartalmazó élelmiszert, a másik fele viszont minden ilyen élelmiszert került egészen 5 éves koráig. A családokat megkérték, hogy bizonyos időközönként töltsenek ki egy kérdőívet, és azt is pontosan rögzítették, ki mennyi mogyorót fogyasztott. Az eredmények azt mutatták, hogy előbbieknél mindössze egy százalék lett allergiás ötéves korára, utóbbiaknál ellenben 17,3 százalék, ami elég szembetűnő különbség. Mindez azt jelenti, hogy a mogyoró korai bevezetése az étrendbe jelentős mértékben csökkenti az allergia későbbi kialakulásának esélyét. Természetesen nem egész mogyoró fogyasztásáról volt szó, csupán olyan ételekről, melyekben az összetevők között a mogyoró is szerepelt.
A szakemberek hangsúlyozták, hogy azoknak a gyerekeknek a szülei, akik már mutatnak allergiás tüneteket, például ekcémásak vagy érzékenyek a tojásra, mindenképpen konzultáljanak egy allergológussal vagy gyerekgyógyásszal, mielőtt mogyorót adnának gyermeküknek.