Az újonnan felfedezett molekula a „14-es vegyület” nevet kapta, a titka pedig abban rejlik, hogy képes a test sejtjeivel elhitetni, hogy kifogytak az energiából. Lényegében az ATIC nevű enzim működését gátolja, amelynek az anyagcserében, illetve a ZMP nevű molekulának a sejtekbe való beépülésében van szerepe. Ha a ZMP szintje megemelkedik, a sejtek azt hiszik, hogy kifogytak az energiából, méghozzá azáltal, hogy a sejt központi energiaérzékelője, az AMPK aktiválódik. Az aktiválódás hatására beindul az anyagcsere, a sejtek több energiát kezdenek termelni úgy, hogy növelik a glükózfelvételt. A kutatók arra jöttek rá, hogy ha az AMPK-t a 14-es vegyülettel aktiválják, csökken a vér glükózszintje és javul a glükóztolerancia mértéke. Ezzel egyidejűleg ráadásul – a kísérleti egereknek legalábbis – csökkent a testsúlya is.
A kísérlet során két csoportra osztották az egereket, egy részük normál étrendet kapott, a másik magas zsírtartalmút. Utóbbiak elhízottak voltak és a rossz volt a glükóztoleranciájuk is, ami a diabétesz előjele lehet. Az eredmények azt mutatták, hogy a normál súlyú egereknek a 14-es vegyület hatására a vércukorszintje és a súlya is normális maradt, míg az elhízott egerek vércukorszintje csökkenni kezdett, ráadásul egy idő után fogyásnak is indultak. A kutatók a jövőben tovább szeretnék fejleszteni ezt a molekulát, hogy a hosszú távú kezelések hatásaira is fény derülhessen, illetve arra, miként is működik pontosan ez a vegyület. Ha a vizsgálatok azt mutatják ki, hogy alkalmazása biztonságos, az nagy előrelépést jelentene az elhízással és a kettestípusú cukorbetegséggel szembeni küzdelemben.