2022. Július 04. hétfő
Újabb sikeres műszívbeültetést végezték el egy gyermeken szombaton a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben; a 13 éves lány állapota stabil – közölte Ofner Péter főigazgató az MTI-vel vasárnap.

A főigazgató közleménye szerint a 13 éves lány 130 napja várt szívtranszplantációra. Az intézetben szombaton ugyancsak elvégezték egy 184 napja műszívvel kezelt másfél éves kislány szívtranszplantációját is, akinek az állapota szintén stabil.

Magyarországon az első gyermekkori műszívbeültetés tavaly október elején történt, a beavatkozást egy 2,5 éves, tíz kilogrammos kislányon végezték el, miután a szívizombetegségben szenvedő gyermek keringését semmilyen gyógyszerrel nem tudták fenntartani. A második sikeres beavatkozásra decemberben került sor: egy 15 hónapos, 6,5 kilogramm súlyú gyermeken végezték el.

Az első műszíves beavatkozást tavaly február 15-én végezték el Magyarországon. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként azonban február 27-én szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt.


Forrás: MTI
2009. 06. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés