2023. Január 27. péntek
A cigarettában lévő nikotin akkor is károsítja a babák bőr- és idegsejtjeit, ha a szülők gyermeküktől távol gyújtanak csak rá.

A bönningheimi Hohenstein Intézet kutatói azt vizsgálták, mi történik, ha a cigarettaszünetről visszatérő szülők ismét karjukba veszik a kisgyermeket. A ruházatban ugyanis a cigaretta káros anyagai nagyobb koncentrációban lehetnek jelen, mint a levegőben.

nikotin, idegrendszer

A tudósok a vizsgálat során létrehoztak egy háromdimenziós sejtkultúramodellt, amely felépítésében és tulajdonságaiban megegyezett a babák és kisgyermekek bőrével. A kutatók füstös ruhadarabokat tettek a modellre és megállapították, hogy az idegméreg nikotin a verejték hatására újra kioldódik a ruhaanyagból. A nikotin ezután a bababőr minden rétegében megtalálható volt, még a mélyebb rétegekben is.

„A kioldódott káros anyagok hatására a bőrsejtek elhalhatnak, az idegsejtek pedig nem lesznek többé képesek egymással kapcsolatba lépni. Ezáltal zavar léphet fel az idegrendszer kifejlődésében” – fejtette ki Timo Hammer projektvezető.

A kutatók olyan textilanyagok kifejlesztését tervezik, amely a cigaretta káros anyagait ártalmatlan melléktermékekké alakítják.


Forrás: MTI
2010. 09. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés