Egy friss kutatás szerint lehet, hogy a nyál a karcsúság titka. A tudósok ugyanis olyan összetevőt találtak az emésztőnedvben, amely nagyban befolyásolja a testsúlyt. Az AMY1 gén olyan enzim kiválasztására ösztönzi a szervezetet, aminek köszönhetően már a szájban megkezdődik a keményítő emésztése – többek között a burgonyában és a rizsben is jelentős mennyiségű található belőle. Az eredmények szerint minél több párral rendelkezik valaki ebből a génből, annál nagyobb esélye van a vonalainak megőrzésére. Bár a korábbi feltételezések szerint a gének párosával vannak jelen a testben, előfordulhat, hogy az egyénnél csupán egy darab mutatható ki. Másoknak kettő, három vagy akár még több Atkins-génjük van, s ez a szám akár húsz is lehet. Azoknak, akiknek kevesebb jutott, valószínűleg nehezebben emésztik meg a szénhidrátokat, emiatt nagyobb valószínűséggel szednek fel súlytöbbletet – olvasható a Nature Genetics című szakfolyóiratban.
A jelenség oka egyelőre nem tisztázott, ám az egyik feltételezés szerint az emésztetlen keményítő olyan bélbaktériumok szaporodását segíti elő, melyek az anyagcsere lassításán keresztül az elhízásért felelnek. A kutatást végző King’s College London és az Imperial College London munkatársai úgy nyilatkoztak, hogy a jövőbeni táplálkozási tanácsok ennek megfelelően akár egyénre szabottak is lehetnek. „Izgalmas eredményekről beszélünk. A következő lépés, hogy még többet tudjunk meg ennek az emésztőenzimnek a működéséről, illetve az elhízás kezelésében játszott esetleges szerepéről” – fogalmazott Tim Spector vezető társszerző.