Korábban is ismert volt a nyál cukorszármazékainak kedvező hatása, mely a gélszerű állag kialakításáért felelős. Most azonban úgy tűnik, hogy a kórokozókkal szemben is véd. A szóban forgó tanulmány elkészítéséért felelős Erica Shapiro Frenkel felveti, hogy a nyál az immunrendszer természetes védekező szerepét erősíti fel, és ezáltal képes megelőzni a fogszuvasodást – hasonlóan a külsőleg alkalmazott módszerekhez, a fogtöméshez, illetve a fluorid kezeléshez.
A kutatók rávilágítottak, hogy a mucin nem pusztítja el a Streptococcus mutanst, hanem csupán oldatban tartja, így gátolva a kórokozó biofilm-képzését, és a fogakhoz való kitapadását. A módszer előnye, hogy a normális szájflóra nem szenved károsodást, így nem borul fel a mikrobiom egyensúlya. Az eredmények paradigmaváltást hozhatnak az orvostudományban, például egy munkacsoport a mucinok tüdőfertőzéssel szembeni védőhatását tanulmányozta.