2024. November 20. szerda
Napi egy marék olajos mag ötödével csökkenti a rák és a szívbetegség miatti halálozás kockázatát. A magvak olyan telítetlen zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és más értékes tápanyagokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és a szervezetben lévő gyulladást. A rendszeres „magevők” ezen kívül vékonyabbak is azoknál, akik egyáltalán nem esznek ilyesmit.

A magvak fogyasztása lényegesen csökkenti a szívbetegség vagy a rák miatti halálozás kockázatát – derül ki egy friss tanulmányból, amelynek alapján minél többet eszik belőlük valaki, annál kisebb az esélye a 30 éven belüli halálozásra. Naponta egy maroknyi mag ötödével csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halálozás veszélyét, 30 százalékkal a szívbetegség miatti halálozásét, és 11 százalékkal a rák miattiét.

Az eredmények 120 000 egyesült államokbeli férfi és nő adatain alapulnak. „A legnyilvánvalóbb előny a szívbetegség miatti halálozás 29 százalékos csökkenése volt, hiszen ez a vezető halálok” – mondta Dr. Charles Fuchs, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet munkatársa a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat hasábjain megjelent értekezés koordinátora. „Emellett viszont számottevő mérséklődést tapasztaltunk a rák terén is” – tette hozzá. Kiderült, hogy a magvak rajongói vékonyabbak, kisebb eséllyel dohányoznak, valószínűbb, hogy edzenek, vitaminokat szednek, valamint az átlagnál több zöldséget és gyümölcsöt esznek. A kutatók azonban mindezen tényezőket figyelembe vették a statisztikai elemzés során, hogy megállapítsák a közvetlen összefüggést. „Analízisünk eredményeként kijelenthetjük, hogy minél többet fogyaszt valaki a magvakból, annál kisebb nála a 30 éven belüli halálozás kockázata” – összegezte Dr. Ying Bao, a bostoni Női Kórház orvosa.

Dr. Ralph Sacco, a Miami Egyetem neurológusa, a kardiológiai társaság korábbi elnöke úgy nyilatkozott a kutatás kapcsán, hogy a magevők előnye abból is származhat, hogy az egészséges rágcsálnivaló miatt kevesebb kísértést éreznek az egészségtelenebb alternatívák, például a chips-ek fogyasztására.


Forrás: Medipress
2013. 12. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés
- Karácsonyi ajánlat -
- Kiemelt ajánlat -
- Egészségplázából -