2024. Július 18. csütörtök
A mediterrán diéta és az annak fontos elemét jelentő olívaolaj fogyasztása köztudottan hasznos segítséget jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és a betegek állapotának javításában. Spanyol kutatók szerint az extra szűz olaj a leghatásosabb.

Francisco Pérez-Jiménez, a Córdobai Egyetem kutatója és kollégái húsz, metabolikus szindrómában szenvedő betegnek rendeltek el olívaolajban gazdag reggelit, egyszer szűz, másszor extra szűz olaj felhasználásával.

olívaolaj

A jobb minőségű olaj csaknem hatszor annyi fenolcsoportba tartozó antioxidánst tartalmazott, mint a másik. A kutatók arról számoltak be a BMC Genomics című szaklapban, hogy genetikai vizsgálataik szerint az extra szűz olaj fogyasztása különösen sok gyulladásért felelős gént nyomott el a szervezetben. A tudósok értelmezésében az eredmények igazolták az elhízás, a gyulladások és a táplálkozás közötti összefüggéseket, továbbá a kiemelt minőségű olívaolaj jótékony hatását.

A metabolikus szindróma elhízással, vércukoranyagcsere-zavarral, magas vérnyomással és vérzsírszinttel járó kórkép, amely 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet és növeli a zívbetegségek iránti fogékonyságot.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés