Jó az omega-3, de csak ha nem túl sok?
omega-3, cukorbetegségA heti két adagnál több halat fogyasztóknál jelentősen megnő a cukorbetegség kockázata a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói szerint.
Dr. Frank B. Hu és munkatársai közel kétszázezer ember, többségében férfiak omega-3-zsírsav -fogyasztási szokásai és a cukorbetegség kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálta18 éven keresztül. Ez idő alatt a résztvevők 4,8%-ánál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.
Miután egyes életmódbeli és étrendi tényezőkkel korrigálták az eredményeket, kiderült, hogy a magasabb omega-3-bevitel megnövelte a cukorbetegség kockázatát – a heti 5 alkalommal halat fogyasztóknál a rizikóemelkedés 1,22-szeres volt.
Korábban számos kutatás bizonyította, hogy az omega-3-zsírsavak megelőző hatással bírnak a szívbetegségre, továbbá a cukorbetegséggel összefüggő kockázati tényezőkre, így a kutatók most azt próbálják meghatározni, mennyire relevánsak az eredmények a klinikai gyakorlatban is.