2024. Július 21. vasárnap
A Harvard Egyetem orvosi karának munkatársai megtalálták a módját, miként lehet az őssejteket daganatölésre átprogramozni.

Egérkísérletes modellben a genetikailag módosított őssejtek egy olyan méreganyagot választottak el, melynek hatására az agydaganat elpusztult, ugyanakkor az egészséges elemek nem szenvedtek károsodást. Amennyiben a következő kutatási fázisban történő klinikai vizsgálatok sikeres eredménnyel zárulnak, az őssejtes módszer a daganatterápia jövőjét jelentheti.

Az őssejtes terápia napjaink slágerét jelenti az orvostudományban, azonban a Stem Cells oldalain bemutatott tanulmány egy új megközelítésről ad számot. A programozott célsejteknek olyan toxinokkal kell dolgozniuk, melyek sem saját magukra, sem az egészséges sejtekre nem jelentenek veszélyt, csupán a rákos sejteket károsítják. Az állatkísérletben előzetesen a daganatot sebészeti úton távolították el, és a helyére helyezték be a gélbe ágyazott sejtes készítményt. A felszabaduló toxin ezután a maradványsejtekre fejtette ki hatását. A kutatást vezető Dr. Khalid Shah szerint nagyon biztatóak a kezdeti eredmények, és a klinikai vizsgálatok kezdete öt éven belül várható.


Forrás: Medipress
2014. 10. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés