A paleolit étrend követői azt állítják, hogy mindannyian egészségesebbek lehetnénk, ha az ősemberek étrendjét követnénk. Zuk professzor az Ausztrál Dietetikusok Szövetségének perth-i országos konferenciáján osztotta meg ezzel kapcsolatos álláspontját csütörtökön. „A paleó étrend alapja, hogy az emberi gének mit sem változtak az elmúlt tízezer évben, tehát a mezőgazdaság megjelenése óta. Ugyanakkor számtalan bizonyíték támasztja alá, hogy génjeink már az elmúlt néhány ezer esztendő alatt is lényeges változáson mentek keresztül, aminek következtében már ehetünk olyasmiket, amiket vadászó és gyűjtögető felmenőink nem” – magyarázta a szakember.
Az afrikai, európai és közel-keleti népek például az egyedfejlődés során képessé váltak a laktóz megemésztésére, ami máris ellentmond a paleolit táplálkozás egyik alaptételének. Zuk professzor azt is hozzátette, hogy a paleó diéta valószínűleg nem tükrözi őseink étkezési szokásait. Azokról ugyanis csak nagyon keveset tudunk, ráadásul a rendelkezésre álló alapanyagok meglehetősen helyfüggőek voltak akkoriban. A modern paleolit étrend követői főleg húst, halat, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, csonthéjasokat, állati zsírokat és kókuszolajat fogyasztanak, a mezőgazdaságból származó hozzávalókat azonban teljesen kizárják, köztük a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejtermékeket és a feldolgozott élelmiszereket is, gyümölcsből pedig csak keveset esznek. „Ma már lehetetlenség utánozni a tíz- vagy százezer évvel ezelőtti étrendet” – összegezte a szakember.