2024. Július 15. hétfő

Pánikrohamból szívproblémák

pánikroham, szívinfarktus, szívbetegség
1 . oldal
Gyakrabban jelentkeznek szívproblémák azoknál a pácienseknél, akiknek pánikrohamai vannak – állapították meg brit kutatók. Különösen nagy az ötven évnél fiatalabbak és a nők kockázata, körükben a szívinfarktus valószínűsége is nagyobb.

Mindezek ellenére ezek az emberek kisebb eséllyel halnak meg szívbetegségben, amint azt Kate Walters és munkatársai közlik az European Heart Journal című rangos kardiológiai folyóirat csütörtökön megjelent számában.

pánikroham, szívinfarktus, szívbetegség

„A pánikroham tünetei nagyon hasonlítanak a szívinfarktus vagy az akut szívbetegség tüneteire, és úgy tűnik, összetett lehet a kapcsolat közöttük” – véli Walters, a londoni University College munkatársa. A szakértők a brit háziorvosok által gyűjtött kutatási adatbázist (GPRD) tanulmányozták. Véletlenszerűen kiválasztott 347 ezer nem pánikbeteg és 58 ezer pánikbetegséggel diagnosztizált, 16 évnél idősebb ember egészségügyi adatait hasonlították össze vizsgálatukban.

Az ötven év alattiak körében a pánikbetegség átlagosan 38%-kal növelte a szívinfarktus kockázatát, leginkább a 16 és 40 év közötti nők között, akiknél háromszorosára nőtt az infarktus valószínűsége. A pánik más szívbetegségekkel is kapcsolatba hozható, valamennyi korcsoportban növekedett a kockázat, ám ebben az esetben is legnagyobb mértékben a fiatal nőknél.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy az orvosoknak utána kellene járniuk a pánikrohammal jelentkező páciensek szívproblémáinak is. Azt a tényt, hogy a halálozási arány mégis alacsonyabb a pánikkal küzdő embereknél, azzal magyarázzák a szakértők, hogy ők az átlagnál korábban és gyakrabban jelentkeznek orvosi vizsgálatra.


Forrás: MTI
2008. 12. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés