2024. Szeptember 25. szerda
Egy friss kutatás szerint a paradicsom és paradicsom alapú élelmiszerek fogyasztása csökkenti az agyérgörcs kockázatát.

A paradicsom nagy mennyiségű likopin antioxidánst tartalmaz. A kutatók több mint ezer 46 és 65 év közötti finn férfi vérében vizsgálták a likopin szintjét, majd 12 évig figyelték őket. Az utánkövetés során hatvanheten szenvedtek agyérgörcsöt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a legmagasabb likopinszinttel rendelkező férfiakban 55 százalékkal alacsonyabb volt az agyérgörcs kialakulásának kockázata, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőkben. Amikor csak a vérrög okozta agyérgörcsre összpontosítottak, kiderült, hogy a legmagasabb likopinszinttel rendelkezőkben 59 százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőkben. A Neurology októberi számában megjelent tanulmány arról is beszámolt, hogy nem találtak összefüggést a stroke és az alfa-karotin, a béta-karotin, az alfa-tokoferol és a retinol antioxidánsok között.

-Ez a kutatás is azt bizonyítja, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend összefügg az agyérgörcs alacsonyabb kockázatával – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Jouni Karppi, a Kelet-Finnországi Egyetem kutatója. - Megerősíti azokat az ajánlásokat, amelyek napi legalább öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják, ami az agyérgörcs gyakoriságának jelentős csökkenéséhez vezetne világszerte.- A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár a kutatás kapcsolatot mutatott ki a likopin magasabb vérszintje és a stroke csökkent kockázata között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.


Forrás: Medipress
2012. 10. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés