2023. December 10. vasárnap
Ha a szülő dohányzik, nagyobb a kockázata annak, hogy gyermeke hólyagirritációban szenved majd, derítette ki egy kisebb kutatás. A 4-10 éves gyerekek különösen érzékenyek a passzív dohányzás káros hatásaira.

A hólyagirritáció tünetei közé tartozik a vizelési inger, a gyakoribb ürítés és a vizelettartási képtelenség. A Robert Wood Johnson Egyetemi Kórház és a Rutgers Egyetem közös vizsgálatában, amelyet Dr. Kelly Johnson vezetett, megállapítást nyert, hogy a passzív dohányzás súlyosbítja a panaszokat.

passzív dohányzás, hólyagirritáció

A kutatók 45 gyermek kérdőívek útján szerzett adatait elemezték. A 4-17 éves betegek mindegyike hólyagirritációban szenvedett. A betegség súlyossága alapján négy csoportra osztották őket: huszonnégyen tartoztak a közepes vagy nagyon súlyos elváltozásokra panaszkodók közé, 21 gyereket pedig enyhe vagy nagyon enyhe tünetek kínoztak.

A középsúlyos és súlyos csoport tagjai általában dohányfüstös környezetből kerültek ki. 23 gyerek anyja cigarettázott, 50 százalékuk pedig rendszeresen szívta a füstöt az autóban, utazás közben. Akik sem az anyjuk, sem más káros szenvedélyének nem itták a levét, azoknál a tünetek csak enyhébb formában jelentkeztek.

Az eredményeket az Amerikai Urológiai Szövetség (AUA) atlantai ülésén adták közre.

„A passzív dohányzás a megelőzhető halálesetek vezető oka az Egyesült Államokban – mondta el Dr. Anthony Atala, a Wake Forest Baptista Kórház gyermek urológusa, az AUA szóvivője. – A tüdőrák, szívbetegség és asztma mellett tudjuk, hogy a dohányfüst a húgyutakra is rossz hatással van, különösen kisebb gyermekek esetében. A kutatás eredményei is bizonyítják, hogy a szülőknek nem lenne szabad gyermekük jelenlétében rágyújtani.”

Bár a kutatás felfedte a passzív dohányzás és a hólyagproblémák kapcsolatát, nem bizonyította ok-okozati viszonyukat.


Forrás: Medipress
2012. 05. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés