2023. Október 03. kedd
A pattanások és az akné megjelenése nem feltétlenül a kamaszkor sajátsága, 25 év felett is sokakat érintenek. A kialakulásuk több oknak köszönhető, és leküzdésükre is sokféle lehetőség áll rendelkezésre.

Dr. Tapan Patel, az angliai Acne Clinic bőrgyógyásza elmondta, hogy minél előbb kezelik a problémát, annál jobban gyógyítható, ami azért is fontos, mert sokak számára komoly lelki traumát, akár depressziót is okozhat a pattanásos bőr, ami az arcon kívül a nyakat, a mellkast és a hátat érinti leggyakrabban.

pattanás, akné

Szakemberek szerint nem igaz, hogy a cukros, zsíros étrend áll a háttérben, az aknét valójában az okozza, amikor a tesztoszteron nevű hormon a bőr faggyúmirigyeit túl sok olaj termelésére ösztönzi. A másik ok pedig egy Propionibacterium acnes nevű baktérium, ami pattanást, duzzanatot vagy gyulladást okozhat a pórusokba kerülve, ha azokat elzárja valami. Emellett a stressz is elősegítheti a pattanások kialakulását.

Egyes fogamzásgátlók, illetve hormontartalmú gyógyszerek jó hatással lehetnek az aknés bőrre. A bőrápoló termékek közül olyat kell választani, ami nem olaj bázisú, és így nem zárja el a pórusokat. Bár egyes gyógynövények – például a kakukkfű – szintén jótékony hatásúak lehetnek, de a bőrgyógyászok által javasolt kezelések többnyire hatásosabbak. A különféle arclemosókkal vagy szalicilsavat tartalmazó arctisztítókkal is érdemes próbálkozni, ám a benzol-peroxidos készítményekkel még gyorsabb eredményt érhetünk el.

Ugyanígy segíthetnek az A-vitamin-száramzékok, azaz a retinoidok, melyeket receptre lehet kapni. Ezeknél már négy hét után jelentős javulás tapasztalható, ám egyes retinoid-vegyületek, mint például az izotretinoin használatakor mellékhatásokkal is számolni kell.

Megoldást jelenthetnek még a különféle antibiotikumok, melyek tabletta mellett oldat vagy gél formában is kaphatóak. Az elszántabbak választhatják a lézeres vagy fényterápiát is, utóbbi esetben a kék fényes kezelés segíthet elpusztítani a gyulladást okozó baktériumokat.


Forrás: Medipress/Vital
2012. 04. 11. (Aktualizálva - 2012. 07. 19.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés