2024. Május 24. péntek
A mérföldkőnek számító műtét során a dél-afrikai sebészek kilenc órás beavatkozással érték el, hogy a beteg újra tudjon normálisan vizelni, és aktív szexuális életet élhessen.

A férfinak három évvel ezelőtt kellett amputálni a hímvesszőjét egy félresikerült körülmetélés következtében. Dél-Afrikában, főleg a Xhosa törzsből, évente több ezer fiatalemberen végeznek rituális körülmetélést, akik közül mintegy 250 a szövődmények következtében elveszíti péniszét. Az úttörő műtétet a fokvárosi Stellenbosch Egyetem és a Tygerberg Kórház orvosai végezték egy elhunyt férfitól származó donorszerv felhasználásával. Az orvosok elmondták, hogy a beavatkozásnak hála a fiatalemberben az átültetett szerv teljes funkciója helyreállt. A tervek szerint további kilenc beteget fognak alávetni a péniszátültetési eljárásnak.

André van der Merwe, az egyetem urológusa elmondta, meglepve tapasztalták a páciens gyors felépülését. „A célunk az volt, hogy két év elteltével érjük el a teljes funkciót, ezért meglepett bennünket ez a gyors felépülés” – nyilatkozta az orvos. Van der Merwe professzor azt is elmondta, hogy a pénisz amputálása közismerten súlyosan károsítja a férfiak pszichológiai állapotát. Az áldozat nem feltétlenül rendelkezik azokkal a lelki képességekkel, amelyek ennek feldolgozásához szükségesek, ezért öngyilkosságok is előfordulnak az érintett fiatal férfiak körében. Az orvos elmondta, hogy az eljárás egyik legnagyobb kihívása a megfelelő donor megtalálása volt, és „hősnek” nevezte a szervet felajánló férfit és családját. Az eljárást egy próbatanulmány keretében végezték, melynek célja az, hogy kifejlesszenek egy olyan péniszátültetési beavatkozást, amely rutinszerűen alkalmazható a dél-afrikai kórházakban. A tanulmány tervezése és előkészítése már 2010-ben elkezdődött.


Forrás: Medipress
2015. 03. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés