2023. December 10. vasárnap
A rendellenes menstruációs ciklussal rendelkező nők a petefészekrák több mint kétszer magasabb kockázatának lehetnek kitéve, mint a normális havi vérzéssel rendelkező társaik.

A kaliforniai kutatás szerint a rendellenes menstruációval, többek között a policisztás petefészek szindrómában szenvedő nők egy olyan csoportot képezhetnek, akiknek előnye származna a petefészekrák korai szűréséből – nyilatkozta a kutatás vezetője, Barbara Cohn, a berkeley-i Közegészségügyi Intézet gyermekegészségügyi és fejlesztési tanulmányi részlegének igazgatója. „A petefészekrákos nők kilencven százaléka nem rendelkezik a betegség kockázati tényezőivel. Kutatásunk ezért segít leszűkíteni a szűrést” – tette hozzá Cohn. „Ha meg tudjuk erősíteni a mostani eredményeinket, és jobban megismerhetjük a petefészekrák hátterében lévő mechanizmusokat, akkor valami olyan egyszerű lépést tehetünk, mint például fogamzásgátló tabletta felírása a rendellenes menstruációval rendelkező nőknek, feltéve, hogy nem leselkednek rájuk a fogamzásgátlókat ellenjavalló más kockázati tényezők.”

A kutatás azonban csak kapcsolatot mutatott ki a rendellenes menstruáció és a petefészekrák fokozott kockázata között, ami még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A kutatók több mint 14 ezer nőt vizsgáltak, akik a Kaiser Permanente Health Plan projektben vettek részt 1959 és 1967 között. A kutatók további 50 évig, illetve a halálukig követték nyomon a résztvevőket. Mindegyikük legalább egy gyermeket szült, és egyikük sem szedett a teherbe eséshez termékenységi gyógyszereket. A kutatásban a rendellenes menstruációt úgy határozták meg, mint 35 napnál hosszabb menstruációt (még akkor is, ha szabályos), az egyik hónapról a másikra kiszámíthatatlan menstruációt, vagy ha a nőnek nincs peteérése. Bár a kutatás kezdetén egyik nőben sem diagnosztizáltak policisztás petefészek szindrómát, mivel a betegséget akkoriban még nem ismerték, valószínű, hogy legalább néhányuk szenvedett ebben a hormonális rendellenességben. A policisztás petefészek szindróma gyakori okozója a rendellenes menstruációnak, de valószínűleg a rendellenességgel összefüggő egyéb abnormalitások is magyarázzák a kutatási eredményeket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a rendellenes menstruációval rendelkező nők a petefészekrák okozta halálozás 2,4-szer magasabb kockázatának voltak kitéve, mint a normális menstruációs ciklussal rendelkező nők. Azok a nők pedig, akiknek valamelyik egyenes ági rokona (édesanyja, lánytestvére vagy lánya) szenvedett petefészekrákban, a petefészekrák okozta halálozás közel háromszor magasabb kockázatának voltak kitéve. A kutatás eredményeit az Amerikai Rákkutató Szövetség San Diegó-i éves konferenciáján tették közzé.


Forrás: Medipress
2014. 04. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés