2024. November 20. szerda
Egy spanyol kutatás szerint a tányér színe nagyban befolyásolhatja étvágyunkat, ezért nem mindegy, hogy miből eszünk, amennyiben fogyni, netán hízni szeretnénk.

A Valencia Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy a különböző színű tányérok milyen hatással vannak az ember étvágyára. Kiderült, hogy a fehér tányéron lévő ételeket édesebbnek érzékeljük, így a desszert akár kevesebb cukorral is ízletes lehet. A piros tányér ugyanakkor gátat szab az étvágynak, mivel a piros szín ösztönösen figyelmeztetést, tiltást, veszélyt jelent. „Korábban a tudomány nem foglalkozott azzal, hogy milyen hatással van ízlelésünkre és egyéb érzékeinkre a tányér színe, amelyből eszünk, most azonban minden jel arra mutat, hogy ez fontosabb, mint hinnénk” – mondja a kutatás kapcsán Dr. Charles Spencer, az Oxford Egyetem munkatársa.

Még 2011-ben a Valencia Egyetem kutatói 51 önkéntest kértek arra, hogy eperkrémet egyenek egy fehér és egy fekete tányérról, mindig a másikból, felváltva. Kiderült, hogy a fehér tányérról elfogyasztott desszert 7 százalékkal tűnt édesebbnek, 13 százalékkal ízletesebbnek, és 9 százalékkal jobba élvezték a résztvevők az étket így, mint amikor fekete tányérról ették azt.

„A fehér tányér azért is szerencsés, mert az ételt jobban elkülöníti agyunk a háttértől, és nincs semmilyen zavaró tényező. A fogyókúrázóknak egyértelműen a piros tányért ajánljuk” – magyarázza Spencer. (DailyMail.co.uk)


Forrás: Medipress
2017. 05. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés
- Karácsonyi ajánlat -
- Kiemelt ajánlat -
- Egészségplázából -