2024. Április 22. hétfő
A sok nő életét megkeserítő premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit hatásosan enyhítheti a B1- és B2-vitaminokban gazdag étrend – állapította meg egy tanulmány. Ugyanakkor táplálékkiegészítőkkel nem érhető el ez a hatás.

A Massachusetts-Amherst Egyetem kutatócsapata több mint háromezer nő étkezési szokásainak 10 éven át tartó elemzése során fedezte fel, hogy a naponta legalább 1,9 mg tiamint (B1-vitamin) fogyasztó nőknél 25 százalékkal ritkábban jelentkezett PMS. A napi 2,5 mg riboflavin (B2-vitamin) fogyasztása pedig 35 százalékkal csökkentette a kockázatot.

PMS, riboflavin, tiamin

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Patricia Chocano-Bedoya szerint a tiamin és a riboflavin egyenként is csökkenthetik a kellemetlen tünetek megjelenését. Ugyanakkor bizonyos élelmiszerekben – például a sertéshúsban és a zöldségekben – mindkettő megtalálható.

A tiamin fő forrásai a sertéshús, a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és gyümölcsök, a riboflaviné pedig a tejtermékek és húsok, a tojás, és bizonyos zöldségek (például spenót, gomba). Emellett a legtöbb reggelizőpelyhet is dúsítják ezzel a két vitaminnal – érdemes ellenőrizni a termék címkéjét. Reggelire joghurt gabonapehellyel, ebédre zöldség és gyümölcs, vacsorára pedig sertéshús salátával könnyedén fedezheti a napi B-vitamin-szükségletet.

A két vitamin megfelelő mennyiségű bevitele a kutatás szerint ugyanakkor csak a PMS megelőzése szempontjából bizonyult hasznosnak, nem pedig a már kialakult tünetek gyógyítására. Az is kiderült, hogy a vitaminkészítményekkel bevitt tiamin és riboflavin nem segített, aminek Chocano-Bedoya szerint talán az élelmiszerekben lévő eltérő vitaminmennyiség. „Az is lehet, hogy ezekben az ételekben más olyan anyagok is vannak, melyek csökkentik a PMS tüneteit, például a D-vitamin és a kalcium. Esetleg a kísérletben résztvevő nők közül többen is szedtek B-vitamin kiegészítőket.” – tette hozzá.


Forrás: Medipress
2011. 05. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés