Az Arthritis & Rheumatology március 11-i számában megjelent kutatásban mintegy kétszáz enyhe-közepes térdfájdalomban szenvedő beteg vett részt. Ez a fajta fájdalom gyakori a térd oszteoarthritiszes betegek körében. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották: az első glükózamin tartalmú limonádét, a másik pedig sima limonádét (placebo) ivott hat hónapon keresztül mindennap. Sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, melyik alany melyik kezelést kapta.
A kutatás végén kiderült, hogy a glükózamint fogyasztó résztvevők ugyanolyan valószínűséggel tapasztalták a térd porckopását, mint a placebót fogyasztó társaik. Az érzékelt fájdalomban sem mutattak ki eltérést a két csoport között.
Oszteoarthritisz során az ízületek között elhelyezkedő porc elkopik, ami fájdalmat és ízületi merevséget okoz. Mivel nem létezik gyógyszer a betegség előrehaladásának megállítására, a betegek gyakran alternatív kezelési módokat keresnek. A glükózamin a második leggyakrabban alkalmazott, nem vitamin étrendkiegészítő, melyet az ízületi fájdalomban és ízületi gyulladásban szenvedő betegek szednek. A glükózamin az oszteoarthritiszre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások azonban vegyes eredményeket hoztak, némelyik a fájdalom és a porcvesztés csökkenését mutatta, mások azonban nem bizonyítottak előnyös hatást.
A korábbi kutatások többségében röntgenvizsgálattal elemezték a porckárosodás mértékét, de a röntgen nem mutatja közvetlenül a porcot (csak a térdízületben lévő hézagokat). A mostani kutatásban éppen ezért a szakértők MR-vizsgálat segítségével közvetlenül megtekinthették a porcot.
Az Arizonai Egyetem kutatói szerint lehetséges, hogy a súlyosabb oszteoarthritisz eredetű fájdalomban szenvedő betegek más eredményeket érnének el, mint amit a kutatás kimutatott. A vizsgálat a kondroitin étrendkiegészítő hatásait sem vizsgálta, amit gyakran fogyasztanak a glükózaminnal együtt.