2024. Május 22. szerda

Önként választják a mellük leoperálását

mell-eltávolítás, emlőrák
1 . oldal
Azok a nők, akik tudják magukról, hogy hordozzák az emlőrák kialakulásának fokozott kockázatát jelentő gént, szívesebben választják a preventív mell-eltávolítást, állítja egy friss tanulmány.

A BRCA1 és BRCA2 gének fokozott emlőrák-kockázatot jelentő mutációit hordozó nőket sokféleképpen kezelhetik: a gyakori szűréstől egészen a mell preventív levételéig. A houstoni Texasi Egyetem M. D. Anderson Rákkutató Központjának kutatói olyan nőket kérdeztek, akiknél megtalálható valamelyik mutáció.

preventív mell-eltávolítás

Kiderült, hogy a nők kétharmada gondolja azt, hogy a preventív mell-eltávolítás a leghatékonyabb eszköz a betegség megelőzésében. A mutációt nem hordozó nőknek csak 40 százaléka vélekedett hasonlóan.

„Az egészségügyi szolgáltatóknak és a genetikai tanácsadóknak figyelembe kell ezt venniük, amikor a genetikai vizsgálat eredményeit értékelik” – írták a szerzők a Cancer folyóirat április 15-i számában megjelenő cikkben.

A mutációt hordozó nők 84,2 százaléka gondolta úgy, hogy csak a műtét oszlathatja el aggodalmaikat a betegséggel kapcsolatban.


Forrás: Medipress
2009. 03. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés