2024. Július 21. vasárnap
A megértés segíti a gyógyulást -  Döntések előtt is fontos a segítség -  A daganatos beteg hozzáállása, életmódja is lehet gyógyító erejű
Amikor valaki szembesül a daganat diagnózisával, és elkezdődnek a kezelések, sokszor érezheti úgy, hogy csak sodródik az eseményekkel, és nem is igazán érti, pontosan mi és miért történik vele, mit tehetne a saját érdekében. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos segít az eligazodásban, az életmód kialakításában, a fájdalom hatékony csillapításában.

A megértés segíti a gyógyulást

Valószínűleg senki sem készül arra, hogy mit fog tenni, ha daganatos betegséggel szembesül, és azzal sincs teljesen tisztában, melyik kezelésre miért lehet szükség, az mivel jár, hogyan kellene élnie a gyógyítás/gyógyulás hosszú ideje alatt. Ebben a kritikus lelkiállapotban tehát tovább fokozhatja a frusztrációt az elveszettség érzése, hiszen olyan fogalmak, döntéshelyzetek adódnak, amelyekkel egy laikus többnyire nincs tisztában. Mit jelent pontosan az adott daganatos betegség? Egészen biztosan csak erről lehet szó? Milyen kezelési lehetőségek léteznek? Mivel járnak az egyes eljárások? Milyen mellékhatásokkal lehet számolni? Hogyan kellene választanom a lehetőségek közt? Mennyi az esélyem a gyógyulásra? Milyen hosszú lehet a kezelés időtartama?

Rák segítség

A diagnózis hallatán az első ijedtséget általában számos kérdés követi, amelyek megválaszolására nincs feltétlenül idő és lehetőség. Holott a beteg lelkiállapotára is pozitív hatással van, ha érti, hogy mi miért történik, hiszen így megélheti azt, hogy hatással van saját sorsának irányítására, nem csúsztak ki teljesen a dolgok a keze alól. A pozitív lelkiállapot pedig bizonyítottan elősegíti a gyógyulást is – hangsúlyozza Pádi doktornő. – Ezért is nagyon hasznos, ha valaki fel tudja tenni az akár banálisnak gondolt kérdéseit is, amelyekre pontos és érthető magyarázatot kap – ez utóbbira mindig törekszünk is, kerülvén a bonyolult orvosi kifejezéseket. Ezáltal jelentősen növelhető a páciens együttműködési készsége is.

Döntések előtt is fontos a segítség

Egy rákdiagnózis olyan élethelyzet elég állítja a pácienst, amelyben a legfontosabb a biztonság, a tudás, a kompetencia érzése. Ezt erősítheti egy másodvélemény is, amelynek kapcsán sokan attól tartanak, hogy azt egyfajta bizalmatlanságként fogja értékelni a kezelőorvos. Holott a másodvélemény sokkal inkább a gyógyulás iránti vágy megnyilvánulása. Minél fontosabb kérdésről van szó, annál erősebb alapokon kell, hogy nyugodjon a döntés. Ezért is hasznos, ha bizonyos esetekben nem kizárólag egy orvos mond véleményt az adott betegségről, annak stádiumáról és lehetséges kezelési módjairól, de más szakember is véleményezi azt. Így a páciens és a család, a környezet is tudásában és biztonságában megerősödve többet tud tenni a gyógyulásáért.

A daganatos beteg hozzáállása, életmódja is lehet gyógyító erejű

A daganatos betegek életmódjáról számos tévképzet kering a köztudatban – például a hús és a cukor elhagyásának szükségszerűsége -, holott a drasztikus változások nem segítik a gyógyulást. Ezért is fontos egy ilyen nehéz élethelyzetben szakértő segítséget kérni a megbízhatatlan, laikus források helyett. Ráadásul az életmód tanácsadáson az adott beteg konkrét panaszaira is lehet megoldást találni, legyen szó étvágytalanságról, hasmenésről, székrekedésről, hányingerről vagy nyelési nehézségről – ismerteti dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos. – Ugyancsak segítséget kaphat a beteg a fájdalmainak hatékony csillapításával kapcsolatban, valamint bármely olyan kérdés megbeszélhető, amit esetleg nem mer feltenni a kezelések kapcsán. A legfontosabb, hogy az onkológiai betegek érezzék: nincsenek egyedül, és minden kérdések, kételyük elfogadható és megválaszolható.


Forrás: fajdalomkozpont.hu
2022. 03. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés