Az Európai Elhízástudományi Kongresszuson bemutatott kísérletben egy héten át minden nap 20 egészséges ember fogyasztott két tojásból készült reggelit vagy egy tál müzlit. Ezután felcserélték a két csoportot. A kétfajta reggeli azonos kalóriatartalmú volt, és ugyanannyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmazott. A büférendszerű ebéd előtt megkérdezték az alanyoktól, mennyire érzik magukat éhesnek, majd megfigyelték, mennyit ettek.
Kiderült, hogy a tojás fogyasztása után a résztvevők telítettebbnek érezték magukat, ami azt eredményezte, hogy kevesebbet ettek ebédre. A kísérlet végén végzett vérvizsgálat eltéréseket mutatott ki az étvágyért felelős hormonok szintjében. A tojásevőkben az éhségérzetért felelős grelin szintje alacsonyabb, a telítettségérzésért felelős PYY hormon szintje pedig magasabb volt.
Általában a tojás magas fehérjetartalmával magyarázzák azt, hogy a tojás ilyen magas telítettségérzést okoz. A Louisianai Állami Egyetem kutatói szerint azonban mivel a kísérletben a müzli és a tojás ugyanannyi fehérjét tartalmazott, valószínűleg inkább a fehérje minősége számít.
A szakértők szerint a tojás azzal segíthet az elhízás elleni küzdelemben, hogy bár nem okoz csodálatos fogyást, segít nemet mondani, hogy a fogyókúrázók kitarthassanak előírt étrendjük mellett.